Súlyos veszély leselkedik a magyar gazdákra: így előzhető meg egyszerűen a baj

Súlyos veszély leselkedik a magyar gazdákra: így előzhető meg egyszerűen a baj

agrarszektor.hu
A tűzoltókat idén nyáron eddig több mezőgazdasági tűzhöz riasztották, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az elmúlt hetekben 64 százalékkal több gabonatáblában keletkezett tűz, 60 százalékkal több volt a tarlótűz, és kazaltűz miatt is 32 százalékkal többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, mint egy évvel ezelőtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén nyáron már 22 gabonatáblán, 30 tarlón keletkezett tűz, a leégett mezőgazdasági terület nagysága 210 hektár - írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Tizenkilenc alkalommal égő kazlakat kellett oltaniuk a tűzoltóknak. A kigyulladt mezőgazdasági gépek száma majdnem ugyanannyi, mint tavaly ilyenkor, eddig 21 gép kapott lángra.

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal és megelőzési tanácsokat adnak. Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket biztosítanak a gazdáknak. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

  • Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.
  • Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de még ilyenkor is rendkívül óvatosan kell égetni. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.
  • Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
  • Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, még a munkagépek vezetőfülkéjében is.
  • A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
  • A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.
  • A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltókészülék.
  • A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.
  • A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkezniük.
  • Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.
  • Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.
  • A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóin szikrafogónak kell lennie.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?