Vallott Bige László: bármikor leállhat a műtrágya gyártása a Nitrogénműveknél

Vallott Bige László: bármikor leállhat a műtrágya gyártása a Nitrogénműveknél

agrarszektor.hu
Csaknem a háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák egy év alatt, köszönhetően annak, hogy szinte óráról órára emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágya-gyártók sorra csökkentik, vagy állítják le termelésüket, így máris ellátási nehézségek alakultak ki a piacon. A műtrágya-felhasználás főszezonjában csúsznak a szállítások, a továbbra is meredeken emelkedő árak miatt pedig egyes gazdák már lemondanak beszerzési terveik egy részéről. Idehaza már az eddig is csökkentett termeléssel működő Nitrogénművek is fontolgatja a termelés leállítását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A drámai mértékben emelkedő földgázárak alaposan felkavarták a műtrágya piacát, hiszen a mezőgazdasági termelés legfontosabb inputanyagához nagy mennyiségben használnak földgázt. Ezt a drágulást látva, a nagy európai műtrágyagyártók sorra csökkentik termelésüket, nemritkán pedig ideiglenesen fel is hagytak már a gyártással.

Szinte függőleges görbén emelkedik a földgáz ára, ebben a helyzetben pedig lehetetlen tervezni. Nem csak nekünk, más gyártóknak sincs már forgatókönyvünk a következő időszakra. Minden egyes euró növekedés a földgáz árában 4 euró növekedést jelent a pétisó tonnájának önköltségi árában. Vagyis a keddi 21 eurónyi drágulás 84 euróval teszi drágábbá a pétisó előállítását egy tonnára vetítve. Ilyen piaci körülmények között számos gyártó csökkenti vagy leállítja a műtrágya termelését, lehetséges, hogy a Nitrogénművek Zrt. is így fog tenni

- mondta el a Portfolio-nak Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa. Hozzátette, egyelőre nem határozták meg azt az árat, ahol ez bekövetkezik, az elkövetkező napokban döntenek erről. Ugyanakkor nem kizárt, hogy még ezen a héten vagy a jövő hét folyamán bejelentik a termelés ideiglenes leállását.

Az egyetlen jó megoldás a termelés további folytatására az lenne, ha tavalyi nyári árakon kapna földgázt a Nitrogénművek a gáztározókból, azzal, hogy jövő nyáron ezt a mennyiséget visszaadja. Ebben az esetben folyamatosan 100 százalékos kapacitással működhetne a műtrágya-gyár, és biztosított lenne a magyar gazdák ellátása. Ezt már kérvényezték a kormánytól, de nem kaptak választ a megkeresésükre - közölte az üzletember. 

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

Jön a műtrágya-hiány?

A földgáz árának döbbenetes emelkedését súlyosbítja az is, hogy a széndioxid-kvóta ára is jelentősen nőtt. Ez tavaly 3 euró alatt volt egységenként, ma már 62 euró felett mozog ugyanez az ár. 

Itt jegyezném meg, hogy Magyarország az egyetlen uniós ország, amelyik széndioxidot termel ki a földből, ahelyett, hogy visszatermelné oda. Egyéb költségek szintén emelkedtek, a villanyáram ára tavaly 45 euró volt megawattóránként, ma ez 208 euróba kerül. Tavaszra egészen biztosan nem lesz elegendő műtrágya, sehol Európában. Ha pedig szokatlanul hideg lesz télen és így a kontinens sok földgázt használ el, akkor a mai műtrágya-árak akár a duplájára is nőhetnek néhány héten belül

 - figyelmeztetett a Nitrogénművek tulajdonosa, aki szerint mindez a termékpályán is végigvonul majd.

Pedig már jelenleg is nehéz a kiszolgálás, komolyabb raktározott műtrágya-készlet csak kevés szereplőnél van. Jelenleg sokkal nagyobb utánajárást és magasabb költségeket kíván meg a műtrágya beszerzése, de egyelőre, aki akar, tud venni. Részben az árak, részben pedig a beszerzési nehézségek miatt azonban a műtrágyafelhasználás kétszámjegyű csökkenést mutathat a szezonban Magyarországon. Ennek a gabonatermésre is hatása lesz, a kevesebb felhasznált műtrágya meg fog látszani a jövő évi terméseredményeken is

 - tudatta a Portfolio-val Petőházi Tamás.

Még emelkednek az árak

Egyelőre azonban nem világos, hogy a termelők a jelenlegi helyzetben kitartanak-e a korábbi gyakorlat mellett. A nagyobb területen gazdálkodó, tőkeerősebb gazdák valószínűleg igyekeznek megvenni a szükséges mennyiségű műtrágyát, a kisebb termelők azonban lehet, hogy a jelenlegi árak mellett nem vásárolnak majd annyit, mint korábban, ez pedig kevesebb terméshez vezethet a földeken.

Még a szokásos mennyiségű műtrágyázás mellett továbbra is elkötelezett gazdák is kerülhetnek ugyanakkor kényszerhelyzetbe. Már most is tapasztalható, hogy a gyártók késnek a szállítással, és a folyamatosan emelkedő árak is elriaszthatnak olyanokat, akik ma még kitartanak. További áremelkedésre kell azonban készülni, de januárban várhatóan tetőznek az árak - egyelőre ma még nehéz lenne megmondani, hogy milyen szinteken

 - véli Szabó Lehel Szilveszter, a Sprinter Agroport Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?