Itt a figyelmeztetés: súlyos gondot okozhat, ha leáll az ukrán és orosz búzaexport

Itt a figyelmeztetés: súlyos gondot okozhat, ha leáll az ukrán és orosz búzaexport

agrarszektor.hu
A szegénység és az éhezés megugrásához vezethet, ha Oroszország és Ukrajna búzaexportja kiesik, a dráguló kenyér miatt Szudánban és Líbiában már most tüntetéssorozat robbant ki. A háború gazdasági következményeiről készített OECD-jelentés alapján a két ország búzakivitelének teljes leállítása komoly hiányt eredményezhet számos feltörekvő és fejlődő gazdaságban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az OECD szerint a globális búzaexport 30 százalékát, a Közel-Kelet számos országában pedig a teljes búzaimport mintegy háromnegyedét adja Oroszország és Ukrajna. Habár a globális GDP viszonylag kis részét, mindössze 2 százalékát képviselik, ugyanakkor az élelmiszer-, ásványianyag- és energiaexportban betöltött jelentőségük miatt a két ország közötti konfliktus már most jelentős gazdasági és pénzügyi megrázkódtatásokat okozott, mivel az olaj-, gáz- és búzaárak az egekbe szöktek - írja az Infostart.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
A háború és a kapcsolódó szankciók már most is globális zavarokat okoznak a pénzügyi és üzleti kapcsolatokban. Ukrajna és Oroszország búzaexportjának teljes leállítása pedig komoly hiányt eredményezhet számos feltörekvő és fejlődő gazdaságban. Egyes országokban nemcsak a gazdasági válság, hanem a humanitárius katasztrófák akut veszélye is fennállna, a szegénység és az éhezés erőteljes növekedésével

 - állapítja meg a jelentés. Emellett az országok gázellátása a műtrágyatermelés miatt is fontos, így ennek megszakadása szintén a mezőgazdaságra nézve bír kedvezőtlen hatással. Oroszország és Ukrajna egyébként a kukorica-, ásványi műtrágya- és földgázexport 20 százalékát, valamint az olajexport 11 százalékát adja.

A jelentésben kiemelik, hogy a kormányoknak cselekedniük kell azért, hogy enyhítsék a magasabb energiaárak hatását, diverzifikálják az energiaforrásokat és növeljék a hatékonyságot, ahol csak lehetséges.

A háború kiemelte annak fontosságát, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük az Oroszországtól való függőséget a kulcsfontosságú energiaimport tekintetében. A politikai döntéshozóknak újra kell gondolniuk a piac kialakításának megfelelőségét az energiabiztonság biztosítása és a zöld átmenetet biztosító, közpénzekből támogatott ösztönzők bevezetése érdekében

 - írták.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?