Fertőző betegségek támadják a magyar fákat: csak így lehet védekezni ellenük

Fertőző betegségek támadják a magyar fákat: csak így lehet védekezni ellenük

agrarszektor.hu
A tankönyvek szerint 50%-os lombhullásnál már érdemes elkezdeni az őszi lemosó permetezést. A leváló levelek nyomán a levélalapnál keletkező kis ágsebek a parásodásig nyitva maradnak. Ezeken a nyílt kapukon keresztül, gombák, baktériumok fertőzhetik meg a növényeket. A fertőtlenítés szempontjából, de az idei év sajátosságai miatt is a réztartalmú gombaölőké legyen a főszerep.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Most az ágakon a kéregsebekben várja a jövő évet, mindenképpen javasolt a rezes lemosás. (Ez a gomba a lehullott levelekben is áttelel!) A réz mellett néhány kén és olajtartalmú készítmény is engedélyezett közterületen. Az adott növényfajtól és károsítóitól függően válaszhatnak ezek közül is. Indokolt lehet a szivarfák, a juharok, a hársak, a tölgyek, a díszkörték és egyéb fafajok őszi lemosása is - írja a NAK. A legjobb, ha ebben a kérdésben a növényorvosukhoz fordulnak. A növényvédős szakember válasza mellett a vállalkozói szerződés előírásai (korlátai) és az anyagi lehetőségek is beleszólnak a döntésbe. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A lisztharmatok és még számos kórokozó a lehullott levelekben vészeli át a telet. Ezért a lehullott lomb összegyűjtését és eltávolítását is el kellene végezni a következő évi induló fertőzés megakadályozása miatt. A fotón a lisztharmatos orgonaleveleken láthatják az áttelelést biztosító sárga-fekete "gombagöböket" (a kazmotéciumokat) melyekből tavasszal, közvetlenül a növényeik alól pattannak ki a fertőző spórák. A vadgesztenyék lombját, az abban báb alakban áttelelő aknázómoly, de a levélbarnulásukat okozó guignardia gomba miatt is össze kell gyűjteni és el kell szállítani. A fák alatt hagyott levélkupacok belsejében talán még védettebbek is a károsítók. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Lassan fel kell készülni a közterületeken álló dézsás, cserepes dísznövények betárolására is. Csak a pajzstetűtől, a levéltetűtől, az atkától és a gombabetegségektől mentes növényeket szabad teleltetni. Ellenkező esetben a tárolóhelyiségben tovább szaporodhatnak és átterjedhetnek azokra a növényekre is, melyek ősszel még egészségesek voltak. A levéltetvek és a pajzstetvek ellen kényelmes és környezetkímélő eljárás a Mospilannal végzett beöntözés, mely a leandereknél már bevált eljárás lett. A permetlé készítéséhez előírt töménységgel dolgozzanak. Csak a szabad ég alatt alkalmazzák, így megakadályozhatjuk az kipárolgásból eredő estleges mérgezéseket. Ennek minimális a veszélye, de biztonságból még csak ne is a közterületen, hanem pl. az intézményük elzárt udvarán végezzék el a munkát. A közepesen nedves talajoknál szívódik fel a legjobban a rovarölő. Az állatokat is tartsák távol a cserepek alatti tálban összegyűlő csurgaléktól.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az atkák szívogatásától egyöntetűen fakulnak, szürkülnek a leander levelei. Az atkák nem rovarok, őket nem pusztítja el a Mospilanos belocsolás. Ellenük a többszöri atkaölőszeres permetezéssel védekezhetnek. A közterületeken a Nissorun 10 WP-t használhatják. Tapadásfokozó segédanyagot is tegyenek a viaszos vagy szőrös levelű dísznövények permetlevébe. Ahol nincs sok dézsás, cserepes növény vagy nem akarnak a kémiai készítményekhez nyúlni, ott marad a kézi tisztogatás. A tünetes levelek eltávolításával, a pajzstetvek lekefélésével, a levéltetű kolóniák letörlésével is szép eredményeket érhetnek el. A selejtezésre szánt beteg példányokat pedig minél gyorsabban távolítsák el az egészségesek közül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?