Nagy bajban vannak a hollandok: ebből óriási hasznot húzhatnak a spanyol termelők

Nagy bajban vannak a hollandok: ebből óriási hasznot húzhatnak a spanyol termelők

agrarszektor.hu
Már biztos, hogy a holland üvegházakban csak március végén, április elején kezdődik a paprikaszezon, ezért a hamarosan kifutó almeriai termékek fő vetélytársuk nélkül maradnak az EU piacán. Az andalúz piac- és árinformációs rendszer, az Observatorio de Precios y Mercados de la Junta de Andalucía elemzői szerint az elszálló energiaárak miatt későbbre halasztott holland szezonkezdet a vártnál magasabbra lökheti az Almeriában megtermelt paprika árát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vezető spanyol régióban lassan a vége felé közeledik a szezon, melyben most különösen a piros kaliforniai és lamuyo fajtatípusokból kerül piacra nagy mennyiség. A sárga kaliforniai paprikából most korlátozottak a készletek, ezért a népszerű trikolór kiszerelés ára emelkedik, pláne, hogy a zöld kaliforniai paprika ára nemrég még olyan alacsony volt, hogy a termelők inkább nem is dobták piacra az árut. Ezek fényében nem meglepő, hogy március első hetében Almeriában a kaliforniai paprikák közül a sárga volt a legdrágább: 1,34 euró/kg, ami jóval magasabb a pirosnál (1,17 euró/kg), de még mindig zöld paprika a legolcsóbb (1,12 euró/kg) - írja a FruitVeb.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország 46 ezer hektárnyi hajtató területéből 40 ezer található az almeriai körzetben, a fóliatenger alatt megtermelt éves árumennyiség meghaladja a 3 millió tonnát. Csak Almeriában nagyobb területen hajtatnak, mint egész Olaszországban (25 ezer hektár), Franciaországban (9,5 ezer hektár) vagy Görögországban (3,8 ezer hektár). A mostani piaci helyzet kissé hasonlít a tavalyira, amikor április elején egy masszív árcsúcs képződött, bár ennek időjárási okai voltak. A 2021-es évben május végén ért véget az almeriai paprikaszezon, és csak ekkor indult be teljes lendülettel a Murcia körüli régió. Április elején azonban még nem volt elegendő árukészlet az európai kereslethez kielégítéséhez, mivel Almería a szokásosnál korábban fejezte be a termelést, Murcia régió és Hollandia pedig a hideg, esős és fényszegény tél és tavaszkezdet miatt a szokásosnál később volt kénytelen megkezdeni termelését. Ez üresen kongó piacot és három hétig egekbe szökő árakat eredményezett, de május végére már rendeződött a helyzet. Sőt, a murciai paprika árai május közepén már a padlóra kerültek a nagyon gyenge kereslet miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58