Valami nem stimmel Belgiumban: egyre több gazda kényszerül súlyos lépésre

Valami nem stimmel Belgiumban: egyre több gazda kényszerül súlyos lépésre

agrarszektor.hu
A belga termelők egy része a fűtés visszafogásával reagált a magas gázárakra, emiatt csúszhat a szezon. Nagyobb baj, hogy a szamóca termesztésében hosszabb távon fenntarthatatlan az 50 euró/MWh feletti gázár, ami pedig áprilisban már 110 euró fölé emelkedett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bart Baets, az SBB Accountants & Adviseurs kertészeti tanácsadója szerint egy átlagos belga szamócatermesztő a közelmúltban jó vagy kiváló évet zárt 2,8-3,1 euró/kg közötti termelési költség mellett, mivel a termékért 3,5-3,75 euró/kg közötti átvételi árat kapott. Ez az utóbbi években egy aránylag stabil modellnek számított, ám egyes termelők számára már tavaly ősszel, a gázárak növekedésével felborult. A földgáz ára kisebb-nagyobb ingadozásokkal éveken keresztül 25 euró/MWh körül mozgott, ám idén áprilisban 110 euró/MWh fölé kúszott, ami a termelési költségek olyan mértékű növekedését idézi elő, hogy a korábban megszokott árrés a továbbiakban egész biztosan nem lesz tartható - írja a FruitVeb

EZ IS ÉRDEKELHET

Csökkenő, vagy akár a negatív, veszteséges tartományba csúszó árrés fenyegeti azokat a termelőket, akik a korábbi években alkalmazott normál fűtési rendet követik, és nem hosszú távra kötött szerződés keretében, hanem piaci áron szerzik be a gázt. A gyakorlatban sok belga szamócatermesztő máris jelentősen visszavett a fűtés intenzitásából, ennek eredményeképp csúszik a szezonkezdet, csak a fix áron gázt beszerző gazdák tudják a szokásos időben piacra dobni terméküket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az energia a legjelentősebb költségelem

Bár Belgiumban a műtrágyák is jelentősen drágultak, továbbra is az energia bír a legmeghatározóbb aránnyal az üvegházi szamócatermesztés költségszerkezetében. A 25 euró/MWh gázár mellett a termelési költségek 15-20%-át tette ki, de az SBB Accountants & Adviseurs számításai szerint 100 euró/kg-os árnál az energiaköltségek aránya már eléri az 50-60%-ot. Az SBB a kritikus költségszintet 50 MWh környékére kalkulálja, azaz itt éri el a fedezeti pontot a szamócatermesztés (a várható árbevétel nulla haszon mellett pont fedezi a költségeket). Baets szerint nagyon valószínűtlen, hogy a szamóca ára hirtelen emelkedésnek indulna, az elmúlt években megszokott profitráta eléréséhez pedig a mostani viszonyok között legalább 4,5-5 euró/kg közötti árakra lenne szükség. Bár nem tartja kizártnak, a tanácsadó azért tartja mégis valószínűtlennek a hirtelen áremelkedést, mert a folyamatosan emelkedő, jelenleg már 8,34%-os infláció miatt a vásárlóerő máris erős nyomás alatt van, és a szamóca az a termék, amit a vásárlók elsőként hagynak ki a fogyasztói kosarukból. A várakozások szerint a gáz ára a következő télen is magas marad, ám a helyzet 2024-re vagy 2025-re megváltozhat. Ezt tükrözik azok a piaci várakozások is, amelyek a jövőbeni szerződések esetében 2024-re a gáz árát 46, a 2025-ös évre pedig 35 euró/MWh környékére teszik, ami szintén nem alacsony ugyan, de már a kritikus árszint alatti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?