Alapjaiban változhat meg a gyümölcstermelés Svájcban: ez sok mindent felforgathat

Alapjaiban változhat meg a gyümölcstermelés Svájcban: ez sok mindent felforgathat

agrarszektor.hu
Már az idei szezontól kezdve "erősen ajánlott" lesz a svájci alma- és körtetermesztők számra, hogy csatlakozzanak a fenntarthatósági ágazati programhoz, amiért támogatásban is részesülnek. A Svájci Gyümölcstermesztők Egyesülete (SOV, Schweizer Obstverband) és a belföldi zöldség- és gyümölcskereskedők szövetsége, a SWISSCOFEL március végén hozta nyilvánosságra azt az ágazati programot, melynek középpontjában a fenntartható termesztés áll.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A "Nachhaltigkeit Früchte" elnevezésű programba április 30-ig jelentkezhetnek az alpesi ország alma- és körtetermesztői, a regisztrációt az Agrosolution AG végzi. A belépés önkéntes, de már most lehet tudni, hogy a jövőben egyfajta előkövetelményként tekintenek majd a programban való részvételre. Április 27-ig a teljes almatermésű terület 60%-a jelentkezett, a legnagyobb termelőnek számító kantonokban pedig a gazdák több mint 80%-a csatlakozott. A meghirdetett program szerint tekintet nélkül az értékesítés helyére, a svájci almát és körtét fenntarthatóbb módon kell termeszteni, hogy megfeleljen a fogyasztói, társadalmi, piaci és politikai elvárásoknak. A csatlakozó gazdák ezért 6 centime/kg (22 Ft/kg) támogatást kapnak első körben az I. és II. osztályú almára és körtére. A 2022-ben betakarított termést a kiskereskedelmi forgalmazók döntő többsége már csak akkor lesz hajlandó értékesíteni, ha az a mostani programban meghatározott fenntartható gazdálkodásból származik, és várható, hogy a közeljövőben ezt a feltételt az országban megtermelt többi gyümölcsre is kiterjesztik - írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Előzmények

Svájc mindig is élen járt a fenntarthatósági célok megkövetelésében: már az 1980-as években bevezették az integrált termelési módszerek alkalmazását, majd a 2000-es évek elején egyre több terméknél kezdték el használni a Suisse Garantie jelzést. Az ennek megszerzéséhez szükséges feltételek mind a mai napig a jó mezőgazdasági gyakorlat alapját képezik. A mostani program 9 fő fenntarthatósági célt tűz ki a teljes termékpályán, melyeket 90 indikátorral mérnek. A teljesség igénye nélkül ezek között szerepel például a növényvédő szerek okozta kockázatok felére csökkentése, a CO2-kibocsátás csökkentése és a biodiverzitás növelése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02