Aggasztó hírek érkeztek Lengyelországból: váratlan dolog történt az almaterméssel

Aggasztó hírek érkeztek Lengyelországból: váratlan dolog történt az almaterméssel

agrarszektor.hu
Lengyel exportőrök beszámolói szerint február vége óta szinte teljesen leállt az Egyiptom felé irányuló almaexport. Az egyiptomi kormányzat érthetetlen okokból ellehetetlenítette az uniós termékek importját, ez pedig a WTO szabályaival is ellentétes. A lengyel híradások szerint Ma³opolska régióban a folyamatos piacvesztések miatt nagy az elkeseredettség a hazai almatermesztők körében. Két éve a fagy, tavaly a jég vitte el a termést, idén pedig a háború miatt eladhatatlanok a még megmaradt készletek. Jelenleg 800 ezer tonna alma várakozik a lengyel hűtőtárolókban, melyek értékesítése egyelőre nagyon bizonytalan.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2014-es orosz embargó bevezetésével Lengyelország legfőbb almaexportpiaca esett ki, ám szívós munkával sikerült egyrészt az egyiptomi exportpiacot felépíteni és évek során bővíteni, másrészt Fehéroroszországon keresztül szállítani a Nagy Medvének. Tavaly december 6-án Belarusz is embargót vezetett be a menekültkérdés miatt kialakult határvillongásokra válaszul, most pedig az egyiptomi piac került veszélybe egy teljességgel érthetetlen adminisztratív rendelkezés következtében - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Vajon mi állhat a háttérben?

Lengyelország minden hónapban több ezer tonna almát exportált Egyiptomba az utóbbi öt évben, és az olaszok mellett a második legfontosabb beszállítóvá vált. Ehhez képest kevéssé érthető az egyiptomi kormány februárban bevezetett rendelkezése, miszerint az importőröknek kötelező belföldi bankban úgynevezett akkreditívet nyitni, amivel még önmagában nem is lenne semmi gond. Az akkreditív a nemzetközi kereskedelem egyik legbiztonságosabb formája, lényege, hogy a vevő megbízásából a bank visszavonhatatlan fizetési ígéretet tesz az eladó javára, és a bank akkor fizet az exportőrnek, ha a leszállítás teljesült, és az ezt bizonyító okmányokat a bank rendben találta. Ez elvileg mind az importőr, mind az exportőr számára előnyös, mert a vevő nem vakra fizet, ráadásul hosszabb fizetési határidőket is ki tud alkudni, az eladó pedig a bank beiktatásával kiküszöböli a vevői nemfizetés kockázatát.

Ehhez képest a február elején benyújtott akkreditívkérelmekre az egyiptomi bankok 6 hét átfutási idővel reagáltak, és 4 hétbe került, míg a dokumentumok a lengyel exportőrökhöz kerültek. Ők meg is küldték az igazolást egyiptomi ügyfeleik részére, akik ezeket az iratok ismételten benyújtották a bankokhoz, ám azóta sem kaptak választ. Így pedig, azaz megnyitott akkreditívek hiányában nem lehet almát importálni Egyiptomba, ami azt jelenti, hogy a szállítmányok útra kelnek ugyan (csak márciusban 14500 tonna), de nem érkeznek meg a vevőhöz, hanem a kikötőkben, a konténerekben várnak sorsukra. A lengyel exportőrök több alternatív szállítási lehetőséget is megvizsgáltak, például Algérián vagy Jordánián keresztül, de mindig falakba ütköztek.

Nem csak a lengyel alma érintett

A kairói lengyel nagykövetség titkársága is megerősítette a probléma létezését, és felhívta a figyelmet arra, hogy a szállítások adminisztratív ellehetetlenítése nem csak a lengyel exportot, és nem csak az almát érinti, például spanyol zöldség-gyümölcs exportőrök sem tudnak szállítani. Az akkreditívek kiadásának kérdése az EU összes tagállamára vonatkozik, ráadásul a mezőgazdasági árucikkeken kívül még számos termékkört érint. Az egyiptomi exportprobléma tehát szélesebb körű, ezért az Európai Unió már felkérte a WTO-t a helyzet moderálására, de egyelőre nincs hír arról, mikor kerülhet sor a probléma megoldására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?