Őrület, ami a lengyeleknél zajlik: ennyibe kerül most a hagyma az országban

Őrület, ami a lengyeleknél zajlik: ennyibe kerül most a hagyma az országban

agrarszektor.hu
Rekordmagas szinten stabilizálódott a hagyma ára Lengyelországban, soha nem látott árszint jellemzi most az ottani hagymapiacot, ráadásul tavaszra nagyot drágulhat a termék. Mindemellett a kül- és belpiaci kereslet is igencsak erős a lengyel áru iránt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A zsákos kiszerelésű vöröshagyma nagykereskedelmi ára Lengyelországban október vége óta stabilan tartja magát, más kérdés, hogy ez az árszint történelmi magasságban látszik állandósulni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Jelenleg a mérettől és minőségtől függően 1,8-2,3 PLN/kg (156-200 Ft/kg) sávban mozog a vöröshagyma ára, ami bő 30%-kal magasabb a tavalyinál, és az utóbbi 10 évben soha nem volt ilyen drága a termék az év ezen szakában. A hazai és a nemzetközi piacokon is erős a kereslet a lengyel hagyma iránt, és elemzők szerint április környékére bőven 3 PLN/kg (260 Ft/kg) feletti árakkal kell majd számolni. Ezt a prognózist elsősorban a tárolási költségekkel kapcsolatos bizonytalanság alakítja így, hiszen a belföldi terméssel nincsenek különösebb gondok, ráadásul az Európában jellemző méretproblémák sem érintik a lengyel termést (a német AMI összefoglalója szerint van bőven 70 mm feletti és 40-80 mm-es átmérőjű áru is).

Nem csak az árak, hanem a külkereskedelem alakulásának szempontjából is érdekesen alakul ez a szezon, mivel már július vége óta sokkal élénkebb mind az export, mind az import a korábbi években megszokottnál. A lengyelek hagyma-külkereskedelmi egyenlege továbbra is negatív, az import jelentősen meghaladja a kivitelt. Mind a behozatalt, mind az exportot tekintve Lengyelország legfontosabb partnere Hollandia, 2022. augusztusa és szeptembere folyamán 28 ezer tonna hagymát importáltak a lengyelek, ugyanakkor 7,7 ezer tonna áru indult Németalföldre. A 2021-es év azonos időszakához képest az import 45%-kal nőtt (tavaly 19,3 ezer tonna hagymát vettek a lengyelek a hollandoktól), míg az export 10%-kal bővült az előző évi 7 ezer tonnához képest. A második legfontosabb uniós partner Németország, innen az augusztus-szeptemberi időszakban 3,8 ezer tonna áru érkezett, a lengyelek pedig 2,4 ezer tonnát szállítottak a derék németeknek. Fontos változás a tavalyi évhez képest, hogy az Ukrajnába irányuló lengyel export 4 ezerről 6,1 ezer tonnára nőtt. Ez egyértelműen a háborúval hozható összefüggésbe, mivel az oroszok pont a fő hagymatermő körzetekben, a dél-ukrán területeken folytatnak hadműveleteket. Ezért várható, hogy a közeljövőben az Ukrajnába irányuló kivitel növekedni fog, feltéve, ha a lengyel hagyma ára nem emelkedik olyan mértékben, ami drasztikus keresletcsökkenést eredményezne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?