Jégeső és zivatar jöhet csütörtökön: mutatjuk, hol lehet a legdurvább a vihar

Jégeső és zivatar jöhet csütörtökön: mutatjuk, hol lehet a legdurvább a vihar

met.hu
Zivatarveszély miatt szinte az egész ország területére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett azonban esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. A legnagyobb számban és valószínűséggel az Északi-középhegységben és az Alföldön lehet zivatarokra számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csütörtökön fátyol- és gomolyfelhők zavarják a napsütést. Nagyobb eséllyel az északkeleti tájakon lehet zápor, zivatar, nagyobb területen megélénkül a déli, délkeleti szél, záporok, zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet 21 és 27 fok között várható. Késő este 11 és 19 fok közé hűl le a levegő - olvasható a Kiderül.hu oldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre csaknem az egész ország területére elsőfokú riasztást adott ki a zivatarok esetleges kialakulása miatt. Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Vas megyék kivételével a következő órákban bárhol előfordulhat jégeső, és a viharossá erősödő szél is károkat okozhat, de az elsődleges veszélyforrást a villámlások jelentik.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A zivatarok veszélye miatt elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetés is érvényes az ország nagy részére. A reggeli órákban az Északi- középhegység térségében lévő csapadékgócban kis eséllyel az ég is megdörrenhet. Napközben a déli óráktól ismét zivatarok kialakulására kell számítani, legnagyobb számban és valószínűséggel az Északi-középhegység tágabb térségében, valamint az Alföldön fordulhatnak elő. A legintenzívebb cellákat intenzív csapadékképződés, viharos széllökés (~ 60 km/h) és apró szemű jég (< 1 cm) kísérheti.

A csapadékos időjárás a következő napokban is megmarad. Ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre és szombatra is figyelmeztetést adott ki a zivatarveszély miatt. Pénteken Békés és Csongrád-Csanád megye kivételével az egész országra, szombatra pedig minden megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?