Kiderült a csúf igazság: ezért nem esik az eső Magyarországon hetek óta

Kiderült a csúf igazság: ezért nem esik az eső Magyarországon hetek óta

agrarszektor.hu
Lassan július végére érünk, de alig hullott értékelhető csapadék a hónap folyamán. Pedig a sokévi csapadékadatokat nézve hazánkban július a második legcsapadékosabb hónap. Akkor mégis hol van az eső?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tekintsük át nagy vonalakban az idei július időjárását. Perzselő, a mostanihoz fogható hőséget hozott július első napja. A Kárpát-medence egy masszív magassági gerincben foglalt helyet, egy közeledő hidegfront előoldalán. A hőségzáró hidegfront azonban jelentősen vesztett erejéből mire elért hozzánk, igazi felfrissülést, érdemi csapadékot csak a Dunántúlra hozott. Keleten csak a front előtti összeáramlási zóna tudott még záporokat, zivatarokat kitermelni, de ezek is csak lokálisan hozhattak némi enyhülést a szárazságra. Ezt követően újabb magassági gerinc és a hozzá kapcsolódó anticiklon húzódott fölénk biztosítva a száraz, napos, egyre melegedő időjárást - írja az Időkép

EZ IS ÉRDEKELHET

Július 5-én érkezett nyugat felől az újabb frontrendszer. A tőlünk nyugatra fekvő magassági teknőhöz kapcsolódó hullámzó frontrendszer ismét a Dunántúlra hozott jelentős lehűlést és jelentősebb csapadékot is. A csapadékzóna azonban a szárazabb keleti tájak fölé érve fokozatosan legyengült és feloszlott. A július-5-i hidegfront szinte kettévágta az országot. Frontot követően északnyugatias áramlás alakult ki, ami már meghozta a várva várt lehűlést a keleti tájakra is. Hiába jött azonban hűvösebb levegő, ekkor is alapvetően száraz levegő érkezett hozzánk. A hűvösebb időszak az elmúlt hétvégéig tartott. Ezidő alatt csak néhol alakult ki kisebb eső, zápor, érdemi csapadék szinte sehol sem hullott. Azóta ismét egy magassági gerinc épül felettünk, benne a szokásos anticiklonnal és egyre fokozódó hőséggel.

Összegezve a fent leírtakat elmondható, hogy a kifejezetten forró, száraz periódusokért a Kárpát-medence fölé húzódó magassági gerincek a felelősek, melyekhez anticiklonális időjárás kapcsolódik. Az anticiklonokban uralkodó leszálló légmozgások felhőoszlató hatásúak, meggátolják a záporok, zivatarok kialakulását. Emellett a levegő is egyre szárazabbá válik, így egyre kevesebb nedvesség áll rendelkezésre az esőfelhők kialakulásához. Gyakran előfordul ilyenkor, hogy ha az esőfelhők el is jutnak a szárazabb területekig a belőlük kihulló csapadék nagy része egyszerűen elpárolog még mielőtt a felszínre érne. Ez történt július 5-én is, amikor a szárazabb keleti országrészbe érkezett meg a front.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nyári időszakban főként hidegfrontok, hullámzó frontrendszerek, esetleg hidegcseppek biztosítják a csapadékot. Ebben a hónapban azonban a hozzánk eljutó frontok vagy tőlünk északra haladtak el és csak súroltak minket, vagy legyengülve érték el hazánkat és már csak a Dunántúlra tudtak érdemi lehűlést és csapadékot hozni. Hiányoznak az igazán markáns hidegfrontok, hullámzó frontrendszerek, melyek csapadékukkal ellensúlyozni tudnák az anticiklonális időszakokban tapasztalható száraz időjárást. A fent ismertetett sorminta sajnos tovább folytatódik, hisz a szombaton érkező hidegfront is legyengülve érkezik jelentős csapadékot és lehűlést nem fog hozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?