Jól elintézte a fagy a spanyol gyümölcsöket: nem túl biztató a helyzet

Jól elintézte a fagy a spanyol gyümölcsöket: nem túl biztató a helyzet

agrarszektor.hu
A tavaszi fagyok miatt nagy csökkenés várható a piros, a Golden és a Granny Smith almafajtáknál, valamint az Ercollini és a Limonera körtefajta esetében. Katalónia 2022-es alma- és körtetermése az elmúlt öt év legalacsonyabbja lesz az idei szokatlanul hideg tavasz miatt - derül ki az Afrucat (Associacio Empresarial de Fruita de Catalunya) a Katalán Gyümölcs Szövetség pénteken közzétett legfrissebb előrejelzéséből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Afrucat elnöke, Montse Baró és Joan Serentill, az Afrucat alma- és körtebizottságának vezetője által ismertetett adatok szerint az almatermés 23 százalékkal csökken, ami 229 400 tonnás termést jelent. A körtetermesztés 24 százalékkal csökken 2021-hez képest, a termés várhatóan 101 100 tonna lesz. A legnagyobb mértékben a piros almafajták (33 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben), a Golden (31 százalékkal kevesebb) és a Granny Smith (29 százalékkal kevesebb) csökken. A körtében az Ercollini és a Limonera fajtákat érte a legsúlyosabban, amelyek 43 százalékos, illetve 41 százalékos csökkenést szenvedtek el. A Blanquilla termelése eközben csak 1 százalékkal maradt el a tavalyitól, bár ez a fajta általában véve csökkenő tendenciát mutat, az idei mennyiség 41 százalékkal maradt el az ötéves átlagtól - írja a NAK

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Afrucat szerint a betakarítással kapcsolatban három és hét nap közötti enyhe késés várható. A jelentések szerint a termés minősége jó, bár a méretek valamivel kisebbek, mint a korábbi szezonokban. Kivételt képeznek a gironai almák, ahol a normál és a nagyméretűek között mozognak. Az Afrucat szerint az árak a tavalyihoz nagyon hasonlóan alakulnak, mivel a katalóniai termelés csökkenését ellensúlyozza a többi európai ország nagyobb termése. Mind Baró és Serentill megnyugtató üzenetet kívánt küldeni a kiskereskedőknek, megjegyezve, hogy "bár a termés kisebb, biztosíthatjuk, hogy hazai vásárlóinkat a tőlünk elvárt minőségben és mennyiségben látjuk el".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?