Örülhetnek a lengyelek: őrület, mennyi alma teremhet idén az országban

Örülhetnek a lengyelek: őrület, mennyi alma teremhet idén az országban

agrarszektor.hu
Jók a lengyelek kilátásai az almalé koncentrátum piacán. 2022-ben a teljes lengyel almatermés 70-72 százaléka kerül a feldolgozóüzemekbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Belgrádban megrendezett Prognosfruit konferencián a WAPA (World Apple and Pear Association) összesen 4,495 millió tonnás lengyel almatermést jósolt a 2022-es évre (míg a Lengyel Statisztikai Hivatal korábbi előrejelzésében 4,2 milliós termést valószínűsített). A szervezet becslései szerint ebből 3,2 millió tonna kerül majd feldolgozásra, amivel Lengyelország továbbra is messze-messze az Európai Unió vezető országa lesz. Az EU-ban a 2022. évben várható 12,168 millió tonnás termés körülbelül 35%-a (4,3 millió tonna) kerül majd feldolgozásra, ami 1%-kal kevesebb, mint tavaly - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A jelenlegi piaci helyzet kifejezetten kedvező a termelők szempontjából: az almalé koncentrátum (AJC) és a nem sűrített (NFC) almalé készletek mennyisége az előző évek átlaga alatti, ezért valószínűleg az értékesítéssel nem lesznek problémák. Tovább javítja a helyzetet, hogy Kínában a tavalyinál 22%-kal kisebb almatermés várható a tavaszi fagy- és jégkárok miatt, ezért az Egyesült Államokba irányuló lengyel AJC export valószínűleg jelentős fellendülést mutat majd. Ugyanakkor a feldolgozóipar kemény kihívásokkal szembesül az idén, mivel a gázárak emelkedése miatt 50-60%-kal drágul a feldolgozás, és egyelőre úgy tűnik, hogy a kínai feldolgozókat ilyen hatás nem éri, tehát bár valószínűleg kevesebb kínai áru jelenik meg a világpiacon, az ára minden bizonnyal nagyon vonzóvá teszi a felvásárlók körében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?