Meglepő dolog derült ki a moldáv almáról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a moldáv almáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Vladimir Bolea, a Moldovai Köztársaság új mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztere (MAIA) a gagauziai gazdákkal folytatott megbeszélésen közvetve elismerte, hogy a moldovai alma számára rövid távon nincs alternatíva a hagyományos piacokon kívül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakpolitikus elmondása szerint, ha korábban az almáik mintegy 95%-át az orosz piacra exportálták, akkor 2022 első felében az Oroszországba irányuló exportjuk nyilvánvaló okokból 70%-ra csökkent, de ez még mindig nagyon nagy százalék. Annak ellenére, hogy a moldovai almatermelők már megjelentek a szaúd-arábiai piacon, valamint jelenleg az egyiptomi kormánnyal tárgyalnak a kedvezményes gyümölcsexportról, a moldovai hatóságok nem a meglévő piacok helyettesítésére, hanem kiegészítésére keresnek újakat - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A MAIA vezetőjének e kijelentéseit kommentálva a mezőgazdasági termelői szervezetek vezetői megjegyezték, hogy az almaexport diverzifikálásának tekintetében az ország 2022 tavaszán és nyarán jó eredményeket ért el. A moldovai almát tavaly ugyanebben az időszakban 18 országba exportálták, idén viszont már 28 országba, a szállítások mennyiségének újraelosztásáról pedig fentebb már esett szó. Ebben a tekintetben érdemes figyelembe venni, hogy a Moldovai Köztársaságból Romániába irányuló almaexportja 2022 első felében több mint 8 ezer tonnát tett ki, míg az előző három évben a kivitel nem haladta meg az évi 2 ezer tonnát. A moldovai alma szállítása a közel-keleti országok piacaira pedig a folyó év meghatározott időszakában nulláról több mint 1 ezer tonnára nőtt. A gazdaszövetségek képviselői szerint azonban naivitás lenne azt hinni, hogy Moldova a 2022-2023-as gazdasági évben mintegy 150-200 ezer tonna alma exportjára talál alternatívát a FÁK piacain. Korábban a 2022-es moldovai almatermést 380-420 ezer tonna körül becsülték, az egyik legalacsonyabb lehet az elmúlt öt évben.

Nemrégiben a Prognosfruit konferencián a Moldova Fruct ügyvezető igazgatója, Iurie Fale optimistább előrejelzést jelentett be, ami 485 ezer tonnáról szólt. A gyümölcs minősége valószínűleg változó lesz. Ennek ellenére a termelők és kereskedők szervezeteinek vezetői remélik, hogy az ország exportforrása nem fog jelentősen csökkenni - a friss piacra szánt alma nagyobb százalékot fog kitenni az értékesítés szerkezetében és kisebbet a feldolgozásban. A termelők és a kereskedők terveiben Egyiptom kiemelt szerepet kap az új értékesítési szezonra, mivel piaca a prémium és más minőségű almát egyaránt elfogadja. A moldovai külügyminisztérium vezetőjének múlt hónapra tervezett egyiptomi látogatására azonban technikai okok miatt nem került sor. A moldovai üzleti szövetségek egyiptomi látogatását hamarosan tervezik. Szükség van egy államközi megállapodásra is, amely után lehetővé válik a próbaexport, bár ez a folyamat nem gyors. Legjobb esetben is az ősz második felében indulhat meg a moldovai alma rendszeres exportja Egyiptomba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?