Elképesztő, ami az almával történik Európában: erre nem sokan számítottak

Elképesztő, ami az almával történik Európában: erre nem sokan számítottak

agrarszektor.hu
A világ almatermelése a 2022/23-as szezonra az előrejelzések szerint 4,3 millió tonnával csökken 78,4 millió tonnára az időjárás okozta kínai veszteségek miatt. A becslések szerint az export több, mint 1,0 millió tonnával 5,5 millió tonnára csökken, mivel a Kínából, Iránból és Moldovából érkező szállítmányok jelentősen csökkennek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kína

A kínai termelés várhatóan közel 5 millió tonnával csökken 41 millió tonnára, a csökkenés a legjelentősebb termelő tartományokban: Shaanxi és Shandong történt, mivel a virágzás alatti magas hőmérséklet csökkentette a terméskötődést. Az alacsony piaci hozamok miatt több északi és nyugati tartományban kivágják az ültetvényeket, miközben az elöregedő gazda népesség szintén hatással van a termelésre. A becslések szerint az export több, mint 20%-kal csökken 770 000 tonnára a kínálat csökkenése miatt. Oroszországba újra indult a szállítás, miután a 2019 augusztusában elrendelt tilalmat 2022 februárjában feloldották, de ezek a mennyiségek várhatóan csak részben ellensúlyozzák a más piacokra irányuló gyengébb értékesítést. A behozatal az előrejelzések szerint 10 000 tonnával emelkedik 85 000 tonnára az Új-Zélandról érkező nagyobb szállítmányok miatt - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

EU

Az EU termelése az előrejelzések szerint 12,8 millió tonnára emelkedik, mivel Lengyelországban a jó virágzás és beporzás bőséges terméskötődést eredményezett. A lengyelországi termelés növekedése a régi gyümölcsösöknek az új, nagyobb terméshozamú fajtákkal való folyamatos cseréjének tulajdonítható. A nagyobb kínálat ellenére a becslések szerint az export 100 000 tonnával 1,1 millió tonnára csökken. A növekvő hűtőtárolási költségek várhatóan visszavetik az exporttárolást és nagyobb mennyiséget irányítanak át a feldolgozásra, ami a fogyasztást 12 millió tonnára növeli. A nagy kínálat várhatóan csökkenti az importot 290 000 tonnára, ami 41 000 tonnával kevesebb, mint az előző évben.

Amerikai Egyesült Államok

Az amerikai termelés a becslések szerint 75 000 tonnával 4,3 millió tonnára csökken, ami a legalacsonyabb szint a 2012/13 szezon óta, mivel az időjárás okozta csökkenés Washingtonban több, mint ellensúlyozza a michigani rekordtermést. Michiganben az egész vegetációs időszak alatt ideális volt az időjárás, így közel megduplázódott a termés az előző évihez képest. Az export várhatóan harmadik egymást követő évben is alacsonyabb lesz, mivel csökkent a kínálat. Ez közel 20%-os csökkenést okoz a kivitelben 590 000 tonnára, ami a 2003/04-es szezon óta a legalacsonyabb szint. Az alacsonyabb készletek ellenére a behozatal várhatóan 100 000 tonnára csökken az új-zélandi exportszállítások csökkenése miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Chile

A chilei termelés az előrejelzések szerint 1 millió tonnára csökken a termőterület folyamatos csökkenése miatt, ezt a csökkenést nagyrészt ellensúlyozza a jó termőhelyi feltételekből adódó magasabb terméshozam. Az alacsonyabb mennyiségek várhatóan 585 000 tonnára csökkentik az exportot.

Mexikó

A mexikói termelés várhatóan szinte változatlanul 640 000 tonna lesz, kissé magasabb terméshozam várható, mint a tavalyi aszályos időszakot követően. A termőterület továbbra is csökken a külvárosi területek növekedése miatt, miközben egyes termelők más, nagyobb jövedelmezőségű és alacsonyabb vízigényű növények felé fordulnak, például a füge felé. A behozatal várhatóan 31 000 tonnával alacsonyabb lesz, 235 000 tonna, mivel a növekvő infláció és a fogyasztói kiadások csökkenése mérsékli a keresletet.

Új-Zéland

Az előrejelzések szerint a termelés és export 2009/10 óta a legalacsonyabb szintre csökken a februári Gabrielle ciklon által az északi szigeten okozott súlyos károk miatt, ahol a termelés több mint 65 százaléka található.  A déli sziget magasabb termelése a jó termesztési körülmények ellenére is várhatóan csak részben ellensúlyozza a Gabrielle okozta veszteségeket. A ciklon okozta károk az előrejelzések szerint 60 000 tonnával 453 000 tonnára csökkentik a termelést, az export több mint 20 százalékkal 270 000 tonnára esik vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dél-Afrika

A dél-afrikai termelés az előrejelzések szerint 51 000 tonnával 1,2 millióra csökken, a kétéves rekordtermés utáni regenerálódás miatt. A stabil termelés ellenére az export az előrejelzések szerint 90 000 tonnával 535 000 tonnára csökken, az alacsony exportminőségű készletek és a hűtőtárolás magas költségei miatt. A jég által károsodott gyümölcs a Nyugati-fokföld fő termelő régiójában várhatóan megnöveli a gyenge minőségű gyümölcs mennyiségét, így az exportra szánt mennyiségek feldolgozásra kerülnek, míg a tárolási és a villamosenergia költségek várhatóan a hazai piacra irányítják az almát.

Törökország

A becslések szerint a törökországi termelés 277 000 tonnával 4,8 millió tonnára emelkedik a jó termesztési feltételek és az új fajták magasabb terméshozama miatt. Az export várhatóan 410 000 tonnára emelkedik a nagyobb kínálat miatt, valamint a Szaúd-Arábiába és Oroszországba irányuló szállítások várhatóan emelkednek.

India

India termelése várhatóan 50 000 tonnával 2,4 millióra emelkedik, mivel a virágzás és a terméskötődés idején elegendő eső esett. Annak ellenére, hogy a magasabb hazai készletekhez való hozzáférést akadályozza a nem megfelelő hűtőházi tárolási lánc és a korlátozott elosztás, a behozatal várhatóan több mint 60 000 tonnával csökken és elérheti a 385 000 tonnát az Iránból és az Európai Unióból érkező szállítmányok csökkenése miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?