Hatalmasat kaszálnak most a gabonacégek: ezzel szakítanak nagyot

Hatalmasat kaszálnak most a gabonacégek: ezzel szakítanak nagyot

agrarszektor.hu
Hiába a pusztító szárazság és a háború, a világ négy legnagyobb gabonavállalata, amik együtt ellenőrzik a globális kereskedelem 70-90 százalékát, rekord környéki eredményeket produkálnak. Így hát világos, hogy hiába fenyegeti éhinség a világ számos pontját az egyre jobban dráguló élelmiszerek miatt, az úgynevezett ABCD cégek (az Archer-Daniels-Midland Company, a Bunge, a Cargill és a Louis Dreyfus) profitja jelentős növekedésnek indult. Egyes előrejelzések szerint a kereslet a kínálatot legalább 2024-ig meg fogja haladni, ami ezeknek a vállalatoknak további hasznot jelent. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ENSZ szerint világszerte 345 millió ember ellátása van közvetlen veszélyben, szemben a koronavírus-járvány előtti 135 millióval. Olivier De Schutter, az ENSZ különmegbízottja azt mondta, nyilvánvalóan igazságtalan, hogy az óriáscégek ekkora profitot zsebelnek be ilyen helyzetben, és mindez szörnyű képet fest az élelmiszer-ellátási rendszereinkről. Mint mondta, a gabonapiac még az energiapiacnál is koncentráltabb, így még kevésbé átlátható, ami jelentősen növeli a spekuláció kockázatát. A vállalatok például nem tették világossá, pontosan mekkora gabonakészleteik vannak, és senki sem tudja kényszeríteni őket, hogy időben elérhetővé tegyék az alapanyagokat - írja a Guardian alapján a 444.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?