Brutális jégeső pusztított a magyar földeken: gigavihar tarolta le a növényeket

Brutális jégeső pusztított a magyar földeken: gigavihar tarolta le a növényeket

agrarszektor.hu
2022. szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, az intenzív jégeső több helyen kifehérítette a tájat. Bajától keletre egy szupercella is megerősödött: ez kelet-északkelet felé haladva több helyen felhőszakadást és jégesőt okozott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, az intenzív jégeső több helyen kifehérítette a tájat. Bajától keletre egy szupercella erősödött meg, amely kelet-északkelet felé haladva okozott több helyen felhőszakadást és jégesőt. A károk felmérése még zajlik - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A hírek szerint tetőket lyuggatott, gyümölcsösöket vert szét a jég, helyenként, főként Domaszék és Zákányszék körzetében dió nagyságú jéglabdák pusztítottak, de Mórahalom sem úszta meg a csapást.

A FruitVeB arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai napon, szeptember 30-án is hasonló zivatarokra lehet számítani, így három megyére (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés) narancssárga figyelmeztetést adott ki az OMSZ. A csapadékrendszer reggeli-délelőtti áthaladása után átmeneti szünetet követően újabb záporos, zivataros gócok képződhetnek, kiemelten az Alföldön heves zivatar is kialakulhat. Ekkor a cellákat viharos kifutószél (általában 60-80 km/h, hevesebb zivatar esetén >80-90 km/h), jégeső (akár nagyobb jégátmérővel) és nagy mennyiségű csapadék (~20 mm) kísérheti.

Nagy-Kurunczi Rita vezető meteorológus emlékeztett arra, hogy a szupercellák bizonyos értelemben a zivatarok királyainak tekinthetők, igen speciális légköri viszonyok között kialakuló, átlagosan 10 kilométer átmérőjű légnyomás depressziók. A bennük lezajló folyamatok és hosszú élettartamuk miatt rendkívül heves időjárási események - orkán erősségű szélrohamok, nagyméretű (akár 5 centimétert is meghaladó) jég, szélsőséges esetben tornádó - köthetőek hozzájuk. Talán a leginkább szembetűnőbb különbség a már említett hosszú életcikluson túl a rendszer rotáló mozgása. A csütörtöki napon egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer alakította hazánk időjárását, a déli országrészben pedig egy igen heves, hosszú élettartamú szupercella vonult végig mintegy 200 km-es szakaszon, végül Románia felé hagyta el Magyarországot. Az alábbi radarképen látható, hogy mennyire keskeny folyosón, szinte nyílegyenes vonalban haladt végig a jégesőt okozó sáv hazánk felett, körülbelül 5 óra alatt.

A cella Pécs városán szép peremfelhővel vonult át, ám itt még nem volt benne villámtevékenység. Baját elhagyva viszont tovább erősödött, egyre intenzívebbé vált benne a villámtevékenység is, s ezt követően a cella már szignifikáns jégméretet is tudott produkálni. A hazai szupercellákban a felhőtető magassága extrém esetben a 14-16km-t is elérheti, a mai példányban is meghaladta a 10km-t. Sajnos így Kisszállás, Felsőszentiván, Kelebia, Mélykút, Zákányszék, Domaszék, Szeged, Mórahalom mind-mind jócskán kapott a jégverésből, sok helyen dió nagyságú jég hullott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?