Aranyáron mérik a magyarok egyik kedvencét: megdöbbentő, ami a piacokon történik

Aranyáron mérik a magyarok egyik kedvencét: megdöbbentő, ami a piacokon történik

agrarszektor.hu
A sütőtök rendkívül népszerű őszi csemege, évről évre többet fogyasztunk belőle. A területalapú támogatási adatok szerint 2021-ben Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztették ezt az őszi zöldségfélét. A japán hokkaido fajta is kapható már minden boltban és piacon itthon, ha nem is tartozik az olcsó zöldségfélékhez. Egyre többen ismerik fel az előnyeit: ez a legédesebb, ráadásul meghámozni sem kell, héjastul fogyaszthatjuk. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sütőtök rendkívül népszerű őszi csemege, évről évre egyre többet fogyasztunk belőle. A területalapú támogatási adatok szerint 2021-ben Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztették ezt az őszi zöldségfélét. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében terem a legtöbb, 300 hektár felett van a termőterülete, de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megye sem panaszkodhat, itt is 100 hektár fölötti területen növekszik ez a zöldség. A legelterjedtebb hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök is. De a piacokon és a boltokban is egyre nagyobb teret hódít a japánból származó, formás és rendkívül édes hokkaido fajta - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Végre itt vannak az őszi tökfélék

A legközkedveltebb, legolcsóbb szezonális alapanyagok közé tartoznak a tökök, melyeket hagyományosan nyári és téli tökfélékre csoportosíthatunk. A téli tökök (amelyeknek a szezonja már ősszel javában beindul) akkor finomak, ha tökéletesen érettek, magjaik kemények, húsuk kifejezetten édes, rendszerint sokáig kell hőkezelni őket, hogy finom csemegét varázsolhassunk belőlük. Ezek közé a tökfélék közé tartozik az őszi tök, a japán „hokkaido” tök, az amerikai „halloween-i” tök, a boglárka tök, vagy a nálunk is elterjedt kanadai sütőtök. Ezek a tökfélék rendszerint sokáig elállnak, ősz közepétől akár a tél végéig fogyaszthatjuk őket, éppen ezért érdemes felkészülni a szezonra bőségesen tökreceptekből.

Egyre több magyar veszi a hokkaido tököt

Kerek, sötétzöld vagy narancssárga héjú tök. Ősszel érik, és nagyon édes az íze. Eredetileg New England-ből származik, onnan került át Japánba, Hokkaido szigetéről származik a neve, ott termesztették ki a ma ismert változatait. Alkalmas levesnek, pürének, sőt, leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható. Magas karotin- és vitamintartalma miatt kedvező az antioxidációs hatása, ezáltal fogyasztása csökkentheti a rák bizonyos fajtáinak kockázatát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vidéki fogyasztói piacokon 600 és 800 forint közötti kilóáron értékesítik ezt a tökfajtát. Az élelmiszerláncokban a Tesco kínálatában 699 Ft/kg, az ALDI-nál akciósan 499 Ft, a Lidl polcain pedig szintén 699 forintos kilóáron kapható a zöldség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?