Nagy változások jöhetnek sütőtökfronton: erre számíthatnak a magyarok

Nagy változások jöhetnek sütőtökfronton: erre számíthatnak a magyarok

agrarszektor.hu
Az extrém időjárás sem segítette a hazai sütőtök-termelőket, de még így is kiváló minőségű hazaira lehet számítani - már annak, aki tudott öntözni. Egy hét és indul a legkedveltebb magyar fajtának, a nagydobosinak a betakarítása is. De milyen árakra, minőségre számíthatunk a hazai piacokon? Ezekre a kérdésekre most megkaphatjuk a választ.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A sütőtök egyre népszerűbb őszi csemege, mi magyarok évről-évre lassan, de biztosan egyre többet fogyasztunk belőle. A területalapú támogatási adatok szerint 2021-ben Magyarországon mintegy 1500-1700 hektáron termesztették ezt az őszi zöldségfélét. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében van a legtöbb, 300 hektár felett van a termőterülete, de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megye sem panaszkodhat, itt is meghaladja a 100 hektárt. A legelterjedtebb hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök is. Az import viszont elhanyagolható, ezer tonna alatt volt a tavalyi években - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

A pusztító szárazság a sütőtöknek is betett

Az idei rendkívüli aszály, a drasztikus energiaár-növekedés, a hatalmas infláció közvetlenül befolyásolta a hazai zöldségtermelők eredményeit. Az extrém időjárás sem segítette a hazai sütőtök-termelőket, de még így is kiváló minőségű hazai sütőtökre lehet számítani - már annak, aki tudott öntözni. Egy hét és indul a legkedveltebb magyar fajtának, a nagydobosinak a betakarítása is - közölte a lappal Filepné Pivoda Piroska termelő, aki férjével, Filep Lászlóval a szatmári síkság északi csücskében, Mátészalkán él. Közel 30 éve foglalkoznak nagydobosi sütőtökkel, azóta termesztik ezt a közkedvelt magyar fajtát.

Magyarországon a leghíresebb sütőtöktermesztő vidék Nagydobos környékén van, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az április végén elvetett magokból október végére fejlődik ki a növény. Ez a hosszú tenyészidejű csemege kifejezetten kedveli a homokos - a legtöbb haszonnövény számára nem igazán kedvező - talajt. Szürkés héjával és erőteljes izével érezhetően más élményt nyújt, mint a többi fajtatársa. Az igazi nagydobosi nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges is: tartalmaz kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, C-vitamint, ezek mellett karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A-, B1-, B2-, B6-vitamint és folsavat is

- mesélte Filepné Pivoda Piroska.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt 30 év alatt, amióta sütőtökkel foglalkoznak, ekkora aszályt és terméskiesést még nem tapasztaltak. Ahol tudtak öntözni, ott sem lehet rekordtermésre számítani, mert nem csak a csapadék hiányzott, a meleg is súlyos problémákat okozott. Most, pár hete, szeptemberben aztán egyszerre annyi eső jött, mint egész évben szokott. A termelő maga is csodálkozott azon, hogyan és miből sikerült a töknek egyáltalán kifejlődnie, de szerencsére - mesélte - a palánták egy része életben maradt, de körülbelül a termés harmadannyi, mint szokott lenni. Most attól félnek, hogy a rengeteg csapadék miatt megrepedeznek a tökök. Viszont a betakarítást nem lehetett előbb megkezdeni, mert még nem értek meg. A jövő héten állnak neki, idén is szakaszos betakarításra készülnek. Már próbálnak sütögetni belőle, kóstolgatják, és nekik is nagy meglepetésükre rendkívül ízletes, parázs és finom!

Muszáj lesz drágítani, hogy egyáltalán nullára kihozzák a költségeket

Ahogy a nagydobosi termelő mesélte, ahol tudtak öntözni, ott nagyban megdrágította a termesztést az emelkedő energiaár is. Ezért most nyereségre nem is annyira számítanak. Kivárásra játszanak, és arra, hogy piaci pozícióikat sikerüljön megtartaniuk. Árat viszont így is muszáj lesz emelniük. Idén a nagydobosi sütőtök kilós ára (darabolva, konyhakészen) 100 forinttal emelkedik, így 600 forint lesz. Ahogy most kalkulálnak, a földalapú és a zöldségtermesztéshez járó támogatással, valamint a tök megemelt árával együtt tényleg abban bízhatnak csak, hogy talán kijönnek nullára.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kanadai sonkatök ára is harmadával emelkedett

A nagydobosihoz képest a kanadai (baba-, sonka- vagy Orange) töknek sokkal rövidebb a tenyészideje, abból idén is sokkal több termett az országban. Ez a sütőtök a magyarok kedvenc fajtája, ebből vásárolnak a legtöbbet - egyrészt jobb a termésátlaga, ennek következtében jóval olcsóbb is. Héja sötét narancssárga színű, húsa narancssárga, tömege 2-4 kg. Nem tartható el hosszú ideig, így frissen fogyasztva, vagy esetleg feldolgozva használható fel. A nagydobosihoz képest a kanadai (baba-, sonka- vagy Orange) töknek egyébként sokkal rövidebb a tenyészideje, abból idén is sokkal több termett az országban. Ez a sütőtök a magyarok kedvenc fajtája, ebből vásárolnak a legtöbbet - egyrészt jobb a termésátlaga, ennek következtében jóval olcsóbb is. Héja sötét narancssárga színű, húsa narancssárga, tömege 2-4 kg. Nem tartható el hosszú ideig, így frissen fogyasztva, vagy esetleg feldolgozva használható fel.

A kanadai sonkatöknél csupán arra kell figyelni, hogy ne legyenek rajta zöld csíkok, akkor nem érett még. Ha egyenletes narancssárga a külseje, akkor már bátran fogyaszthatjuk. Az I. osztályú kanadai sütőtök kilóját most online is elérhető áruházi katalógusok árai alapján 300 forint körül mozog, de áruházanként eltérő lehet. Ennek ára is - a tavalyihoz képest - 100 forinttal emelkedett (akkor 200-220 forint/kg) volt. Háznál azonban, termelőtől már 200 ft/kg áron is beszerezhetjük (de többségében neten is 300-350 ft/kg áron kínálják).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?