Megtudtuk: nagy segítség érkezik rengeteg magyar termelőknek

Megtudtuk: nagy segítség érkezik rengeteg magyar termelőknek

MTI
A tervezhetőség, a kiszámíthatóság és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében ágazati stratégia megalkotására van szüksége a díszkertészeknek - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete konferenciáján, Tapolcán.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben is számíthat a több mint 100 ezer családnak megélhetést biztosító, mintegy 470 milliárd forint éves árbevételt felmutató díszkertészágazat a kormány segítségre - írja közleményében az Agrárminisztérium. Kifejtette, tavasztól ismét elérhetővé válnak az MFB Zrt. által működtetett ágazatspecifikus forgóeszköz hitelprogramok. Ennek keretében a vállalkozások 20 milliárd forint összegű kedvezményes kamatozású, akár 6 éves futamidejű, azon belül 3 éves türelmi idejű forgóeszközhitelt vehetnek fel 2023. december 31-ig. A hitelekhez az Agrárminisztérium 60 százalékos, de legfeljebb 4 százalékpont mértékű kamattámogatást nyújt, így a vállalkozások által fizetendő kamat a jelenlegi piaci adatok alapján a rendkívül kedvező 6,7-7,2 százalékos évenkénti szinten alakul - tette hozzá.

A miniszter kiemelte, az idén január 1-jén életbe lépett Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részét képezi egy teljesen új elem, ami célzottan a díszkertészágazat kisvállalkozásainak igényeire lett szabva, és a kertészeti ágazat számára kialakított egyéb támogatási konstrukciók mellett kerül meghirdetésre. A tervek szerint azok a vidéki mikro- és kisvállalkozások részesülhetnek benne, amelyek 40 százalékot meg nem haladó mezőgazdasági vagy 50 százalékot meg nem haladó erdészeti árbevétellel rendelkeznek, és dísznövény nagy- vagy kiskereskedelemmel, illetve zöldfelület-gazdálkodással foglalkoznak.

Nagy István kitért arra is, hogy az aszály megmutatta a zöldfelület-gazdálkodás és a tájgazdálkodás jelentőségét. Ebben a vízvisszatartás és az öntözés nagy hangsúlyt kap. Még nyilvánvalóbbá vált, hogy öntözés nélkül díszfaiskolai tevékenységet nem lehet hosszú távon gazdaságosan folytatni. Ehhez adott segítséget tavaly az öntözésfejlesztési pályázat - hangsúlyozta a miniszter. A tárcavezető további célként tűzte ki a termelői csoportok, termelői szervezetek és termelői integrációs szervezet megalakulásának és működésének ösztönzését, ami által a gazdálkodók jövedelempozíciójának stabilizálása is erősödhet.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01