Sokan hibáznak a zöldségek tárolásakor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

agrarszektor.hu
Az ősz kifejezetten a termésbetakarítás, a raktározás időszaka. Akinek viszont nincs házi kertje, azok most nagy tételben vásárolják meg kedvenc zöldségeiket a piacokról, boltokból, áruházakból. Persze ilyenkor gyakorta megesik, hogy a felvásárolt termény romlásnak indul a helytelen tárolás miatt. Pedig az alapvető cél, hogy zöldségeinket minél nagyobb tápértékben, eredeti állapotban és lehetőleg minél kevesebb veszteséggel megőrizzük. Ráadásul a megfelelő tárolással rengeteget spórolhatunk. Mégis, hogyan tároljuk akkor zöldségeinket? Mutatunk néhány hasznos tippet!

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az élelmiszer-pazarlás korunk egyik legjelentősebb fenntarthatósági kérdése. A teljes élelmiszerláncot érinti a probléma, de a fejlett országokban a kidobott élelmiszerhulladék mennyiségének több mint feléért a háztartások felelősek. Bár hazánkban 2016 és 2019 között 4%-kal (68 kg-ról 65 kg-ra) csökkent a fejenként kidobott élelmiszer mennyisége, a kitűzött cél eléréséhez továbbra is komoly erőfeszítéseket kell tennünk. Ráadásul a kidobott élelmiszer fele elkerülhető lenne, amelyet pénzösszegre átváltva elmondhatjuk, hogy egy átlagos, 4 fős magyar háztartás 128 000 forintnyi élelmiszert pazarol el évente. Ennek legnagyobb részét a készételek - vagyis a legtöbb befektetett energiát igénylő kategória - adják, évente 13,7 kg kerül a szemetesbe. Ezt követik a zöldségek és gyümölcsök (5,9 kg), majd a pékáruk (5,3 kg) - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért érdemes megfelelően raktározni?

Azon kívül, hogy ízletesek, tele vannak vitaminokkal és tápanyagokkal, nagyon sok módon felhasználhatók az őszi zöldségek még legalább egy pozitív hatásuk van: tovább tudjuk őket tárolni, mint tavaszi és nyári társaik. Éppen ezért, ha megfelelő módon tároljuk őket, sokáig csemegézhetünk belőlük. Mindegy, hogy a saját kertünkben termesztettük őket, rokontól vagy baráttól kaptuk őket, vagy esetleg boltban vásároltuk meg az őszi zöldségeket, figyeljünk oda rájuk és ne hagyjuk őket kárba veszni!

Szakemberek szerint, az emberek egyszerűen elfelejtik a hétköznapokban, hogy milyen zöldségek vannak készleten, mit találnak meg a spájzban, kamrában. Ezért fordulhat elő, hogy egyes termékekből felhalmozunk. Nem tárolunk helyesen, nem tudjuk mi van készleteinkben, inkább elmegyünk és veszünk másikat. Éppen ezért: apró lépés de sokat jelent, hiszen rengeteget spórolhatunk vele: tartsunk rendet, alakítsunk ki egy rendszert és nézzük át a zöldséges ládákat, mielőtt vásárolni mennénk. Ne hagyjuk, hogy veszendőbe menjen a drága zöldség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit és hogyan tároljunk?

Tárolni nagy mennyiséget csak okosan lehet. Ahhoz, hogy nagy mennyiségben tárolni tudjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, nem kell egyből pincét építeni. Vannak olyan apróságok, amelyeket betartva, a ház bizonyos részein képesek vagyunk ezeket biztonságosan raktározni. Ehhez gyűjtöttünk néhány hasznos információt. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Tanácsok a megfelelő tároláshoz:

  • Első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt raktározni kezdjük a zöldséget, gyümölcsöt, alaposan vizsgáljuk át őket. Nézzük meg, nincs-e rajtuk kártevő, vagy kórokozó, és a zúzódott, elszíneződött darabokat mindig válogassuk ki. Fontos, hogy ne legyen egy penészes vagy rohadásnak indult darab sem az elraktározni kívánt termény között, hiszen az nagyon gyorsan tovább terjed a többi terményre is.
  • Második lépés, hogy felmérjük a lakást, keresünk egy hűvös, száraz pontot, ahová elkezdhetjük a bepakolást. Ideálisnak számít, ha a kamra például 15℃ fokos, itt már bátran elkezdhetjük a berendezést. Megfelelő lehet továbbá egy padlásfeljáró, de még egy szigetelt fészer vagy kazánház is. A lényeg, hogy fagypont felett legyen a hőmérséklet, viszont ne legyen több mint 10-15℃. Ezután jöhet a termény elosztása. A különböző gyümölcsöknek és zöldségeknek eltérő hőmérsékletre és páratartalomra van szükségük a sikeres tároláshoz. 
EZ IS ÉRDEKELHET
  • Hagyma: a hűtő nedves levegője megpuhítja, penészessé teszi a hagymát. Ezért tartsuk száraz, hűvös helyen inkább, de sosem a burgonya közelében! Ha a hagyma és a burgonya egymás mellé kerül, mindkettő hamarabb fog megromlani. Még a felvágott hagymát se tegyük hűtőbe, inkább kockázzuk vagy karikázzuk fel, és fagyasszuk le adagonként. Havonta 500-1000 forintot megspórolunk így.
  • Fokhagyma: a fokhagymával ugyanez a helyzet, nem való a hűtőszekrénybe. A hideg, nyirkos levegőtől ugyanis csírázásnak indul.
  • Burgonya: hűvös, sötét helyen tartsuk, ahol 10-15 fok van. Jó megoldás, ha papírzacskókba tesszük, amit előzőleg kilyuggattunk, hogy tudjon levegőzni. Ne tároljuk a hagymához közel, ami az almához hasonlóan szintén etiléngázt bocsáthat ki, és ezzel megrohaszthatja a krumplit! Ilyen formában hónapokig elállhat, de arra is figyeljünk, hogy ne érje fény. Hűtőbe semmiképp ne tegyük, mert a hideg miatt elveszíti az ízét.
  • Édesburgonya: a legtöbb gyökérnövény jó választás, ha pincében akarjuk tárolni, így az édesburgonya is mehet ládákba. Érdemes csak a sértetlen, hibátlan burgonyát elraktározni, így tovább friss marad. Fontos továbbá az is, hogy ládába, jól szellőző polcokon tároljuk.
  • Tök, sütőtök: tisztítsuk meg alaposan, hogy elkerüljük, hogy bármilyen gomba vagy baktérium kárt tegyen a termésekben! Hűvös helyen tartsuk, akár 6 hónapig is eláll, mondjuk a pincében, vagy a kamrában.
  • Paradicsom: talán sokan nem is tudják, de a paradicsomnak sem tesz jót a hűtőszekrény hideg és nyirkos mikroklímája. Az alacsony hőmérséklet ugyanis befolyásolja a paradicsom állagát, és az ízét is elveszíti tőle.
  • Karfiol, brokkoli, kelbimbó: vászontáskában vagy hálós zsákokban lógassuk fel őket a pincében, ahol a hőmérséklet nem esik fagypont alá. Legfeljebb egy hónapig tartanak ki.
  • Káposzta: mnden káposztát egyenként érdemes becsomagolni, és egy polcra helyezni, hagyva néhány centimétert a fejek között. A legfontosabb, hogy ne hagyjuk a káposztát csomagolás nélkül a pincében, mert a szaga az egész pincét képes beteríteni.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?