Tárolási kisokos nemcsak kezdőknek: így maradhat sokáig friss a zöldség, gyümölcs

Tárolási kisokos nemcsak kezdőknek: így maradhat sokáig friss a zöldség, gyümölcs

Tóth Enikő
Hamarosan véget ér a nyár, így a gyümölcsök-zöldségek szezonja is lemegy. Szerencsére kertjeink termését nem csak rövid ideig élvezhetjük, hiszen betárolásukkal, tartósításukkal hosszú ideig újra élvezhetjük zamatukat és finom ízeiket. Télen kiemelkedő vitaminforrásnak számítanak, és amellett hogy a családunkat elláthatjuk a sok jóval, még akár ételeink mellé köretként is remekül szolgálnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fontos, hogy olyan gyümölcsöt és zöldséget raktározzunk, ami bírja a hosszú idejű tárolást, így lényeges szempont a megfelelő fajta kiválasztása. Például az alma esetében érdemes minél késeibb érésű és hosszan tárolható fajtát telepítenünk és választanunk, hiszen a beérés után akár fél év múlva is fogyaszthatók.

Gyümölcsök betárolása

Az ideális tárolóhelység mindig fagymentes, így az mindegy hogy kamra vagy pince, a lényege hogy magas páratartalommal rendelkezzen és jól szellőző legyen. Fontos, hogy a tárolás előtt ellenőrizzük a raktározni kívánt terméseket, hiszen ha beteg, sérült vagy fertőzött akkor nem kerülhet bele a többi egészséges termés közé. Az ép és egészséges gyümölcsök-zöldségek viszont épek is maradnak a helyes tartási körülmények alatt. Alma esetében, érdemes kevéssel a beérés előtt leszedni a gyümölcsöt, de körte esetében akár zöld állapotban is le lehet szedni. A hosszú tárolás alatt sem szabad megfeledkezni a gyümölcsök ellenőrzéséről, hiszen ha befertőződik egy termés akkor akár az egész rekesz megfertőződhet. Biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet, ami az optimális 1-8 Celsius fok közé esik, kiegészülve 80-85 %-os páratartalommal. Az ablakok és az ajtók jól szigetelők legyenek. Fogyasztás előtt ha bevittük a meleg helységbe, érdemes mihamarabb elfogyasztani a gyümölcsöt.

Zöldségek betárolása

Betakarítás után a zöldségféléket hosszabb- rövidebb ideig lehet tárolni. A cél mindig megőrizni a termény frissességét a szedéstől a fogyasztásig, felhasználásig. A terményt tényleges felhasználásáig a konyhában, a kamrában vagy raktárban, illetve a hűtőszekrényben vagy a hűtőtárolóban tarthatjuk. A legrövidebb tárolási idő is 2-3 nap, de tárolás folyamán a termés minősége sajnos mindenképpen romlik. Megfelelő tárolási körülményekkel ezt a minőségromlást késleltetjük.

A szedést megelőző két hétben ne öntözzünk. A magas víztartalmú terményeknél a rothadás veszélye csökkenthető, ha a betakarítást viszonylag száraz időszakban végezzük. Ilyenkor ugyanis a növényi részek víztartalma is kevesebb. Zöldségek betárolását általában gyökérzöldségekkel szoktuk végezni, viszont ezeknél is fontos a szüret megfelelő időtartama. Általában az októberi szüret alkalma arra, hogy hosszú idei tároljuk őket. Itt is figyelni kell a sérült termések kiválogatására, hiszen a felszedés közben is nagyon könnyen megsérülhetnek a zöldségek felületei. Betárolás előtt nem szabad belevágni, de lemosni sem, érdemes óvatosan áttisztítani és eredeti állapotában elhelyezni a vermünkbe. A vermelés során a nedves homokban tárolt zöldségek réteges formában helyezkednek el, vagyis egy réteg nedves homok, egy réteg gyökérzöldség, és így tovább.

A zöldségfajok tárolhatósága eléggé eltérő. Hosszabb tárolásra alkalmasak a hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék. Utóérő zöldségek a paprika, a paradicsom, a tojásgyümölcs és a sárgadinnye, amelyek tartós, többhetes tárolásra alkalmasak. A zöldségeket, almát faládákban lehet tárolni, emellett a közéjük tett újságpapír is véd, és felissza a nedvességet. A burgonyaféléket ömlesztve tároljuk.

Mit ne tegyünk tárolás során:

  • Ha a burgonyát a tárolás folyamán fény éri, a héja megzöldül, íze keserű lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik.
  • Almát és burgonyát nem szabad együtt tárolni. Az alma érése során termelődő etilén a burgonyát csírására serkenti.
  • Ne tároljunk ömlesztve, kivéve a burgonyát. Ne tároljunk együtt zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon, az etilén, ugyanis a zöldségeket növekedésre, csírázásra serkenti.
  • 13 °C fölött a gyökérzöldség fásodni kezd, száraz levegőn pedig összetöpped.
  • A paprikán 8 °C alatt már rothadás jelei mutatkoznak

Ha valaki az általános betároláson felül a feldolgozásba is szeretne belevágni, akkor számtalan tartósítási módszer áll rendelkezésünkre. A tartósítás egyik legegyszerűbb módja, a fagyasztás! Nem kell mást tenni, mint megmosni, kimagozni, egy zacskóba vagy pohárkába halmozni a gyümölcsöt és felcímkézni névvel és dátummal. Ha a bezacskózás előtt cukros vagy sós vízbe mártjuk a gyümölcsöt, jobban megőrzi a színét. Az egyik legnépszerűbb feldolgozási forma a lekvárkészítés, amit sokaknak be sem kell mutatni. A hűtőládák előtti időkben ez volt az egyetlen módja, hogy nyári ízeket csempésszünk a hideg napokba. A cseresznye, barack, szilva és eper csak néhány a legkedveltebb típusok közül, de ma már akár zöldséglekvár receptekkel is találkozhatunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55