Kiderült az igazság: tényleg mérgező anyagok lehetnek ezekben az élelmiszerekben?

Kiderült az igazság: tényleg mérgező anyagok lehetnek ezekben az élelmiszerekben?

agrarszektor.hu
Nadragulya, beléndek, csattanó maszlag, kokacserje. A felsorolt növények közös jellemzője, hogy mindegyik tartalmazhat a központi és a perifériás idegrendszerre ható vegyületeket. A gyomnövényekből az élelmiszerekbe és takarmányokba a betakarítás során esetlegesen bekerülő anyagokat rendszeresen vizsgálni kell az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakvéleménye és az Európai Bizottság élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagokról szóló rendelete alapján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vadasi Tamás, az idén 30 éves, nemrég az Eurofins nemzetközi laboratóriumi hálózathoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. élelmiszerbiztonsági üzletágvezetője a vizsgálati módszerek mellett a kiemelten vizsgálandó termékek körét is kifejtette a Laboratorium.hu legfrissebb cikkében. De mik azok a tropán alkaloidok és miért veszélyesek az emberre? A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag), illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei.

EZ IS ÉRDEKELHET

A növény minden részében megtalálhatók, így a magban is. Eddig több mint 200 tropánvázas alkaloidot azonosítottak különböző növényekben - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján található meghatározásban. Az említett vegyületek az élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet a szabályozással és a laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban?

Amint azt Vadasi Tamástól megtudtuk: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az élelmiszerekben és takarmányokban előforduló tropán alkaloidok témájában elfogadott egy szakvéleményt, amely szerint indokolt, hogy a tagállamok az élelmiszer-ipari vállalkozók aktív bevonásával nyomon kövessék a tropán alkaloidok élelmiszerekben való előfordulását, különösen a következőkben:

  • Gabonafélék és gabonafélékből származó termékek (prioritási sorrendben)
  • Hajdina, cirok, köles, kukorica és hajdina-, cirok-, köles- és kukoricaliszt
  • Csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt gabonaalapú élelmiszerek
  • Reggeli gabonapelyhek
  • Malomipari termékek
  • Emberi fogyasztásra szánt magvak
  • Gluténmentes termékek
  • Étrend-kiegészítők, teák és gyógynövényteák
  • Hüvelyes zöldségek (hüvely nélkül), hüvelyesek és olajos magvak, valamint az ezekből származó termékek.
EZ IS ÉRDEKELHET

Vadasi Tamás hozzátette: fontos kitétel még, hogy a laboratóriumoknak a tropán alkaloidok közül az atropint és a szkopolamint mindenképpen meg kell tudniuk határozni. Erre a két vegyületre az EFSA szigorú határértéket is megállapított: a csecsemők és a kisgyermekek számára készült bizonyos kölest, cirkot és hajdinát, valamint az ezekből származó termékeket tartalmazó, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek esetében ez az arány 1 μg/kg. 2022. szeptember 1-től kukoricára, hajdinára, kölesre, gyógynövényforrázatok alapjául szolgáló szárítmányokra is szigorú határértéket határozott meg az Európai Bizottság vonatkozó rendelete.

A nyár végén a nemzetközi szinten is piacvezető Eurofins-csoporthoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. élelmiszervizsgáló laboratóriumában mindkét vegyületet vizsgálják, mégpedig rendkívül komoly, kromatográfiás és tömegspektrometriás módszerekkel. Mind a termelőknek, mind pedig az élelmiszeripari vállalatoknak, forgalmazóknak érdemes tehát kifejezetten figyelni a tropán alkaloidok jelenlétére termékeikben, és fontos elvégezni azok rendszeres laboratóriumi vizsgálatát is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?