A hűtő kinyitásakor beáramló meleg levegő hatására, míg a fő rekeszben ideálisan 4°C alatt marad a hőmérséklet, az ajtóban ez akár 5-10 fokkal is magasabb lehet. Darin Detwiler, a Northeastern Egyetem élelmiszer-politikai professzora szerint ez a hőmérséklet gyakran a "veszélyzónába" kerül, ahol a baktériumok szaporodása felgyorsul. A szakértők egybehangzó véleménye, hogy tejtermékeket nem célszerű az ajtóban tárolni, annak ellenére sem, hogy számos hűtőmodell kifejezetten erre a célra kialakított rekeszekkel rendelkezik.
A tej, sajt és tojás különösen romlandó élelmiszerek, amelyeknél már néhány fokos hőmérséklet-emelkedés is jelentősen gyorsíthatja a mikroorganizmusok elszaporodását. Az ajtóban kerülendő további élelmiszerek közé tartoznak a nyers húsok (csirke, hal, marhahús), joghurt és lágy sajtok, majonéz és tejalapú öntetek. Ugyancsak nem ajánlott itt tárolni a stabil hőmérsékletet igénylő gyógyszereket, mint az inzulin vagy egyes probiotikumok.
Biztonságosan tárolhatók viszont a hűtőajtóban a tartósítószerekben gazdag élelmiszerek, például mustár, szójaszósz, lekvár és csípős szószok. Le szakértő szerint jó szabály, hogy ami szobahőmérsékleten is eltartható, vagy jelentős mennyiségű tartósítószert tartalmaz, az elhelyezhető a hűtőajtóban. Detwiler professzor hangsúlyozza, hogy a megfelelő hűtőszekrény-szervezés nem csupán rendszerezési kérdés, hanem egészségünk védelmét is szolgálja.