Szuperhatékony módszer a műtrágyák helyett: ez tényleg működhet

Szuperhatékony módszer a műtrágyák helyett: ez tényleg működhet

agrarszektor.hu
Az AGROmashEXPO „Milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát?” című kerekasztal-beszélgetésében többek között arra a kérdésre keresték a választ a szakember, hogy milyen készítményekkel és technológiákkal lehet gazdaságosan egészséges élelmiszert termelni. Elhangzott az is, hogy a gazdálkodók rentábilisan és környezettudatosan szeretnének gazdálkodni. Mindenkinek érdeke, hogy a termőtalajok romlása megálljon és a talajok tápanyagszolgáltató képessége javuljon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Petőházi Tamás, a NAK Szántóföldinövénytermesztési és Beszállítóipari országos osztályelnöke a kerekasztal-beszélgetésben elemezte a mezőgazdaságban kialakult helyzetet. A szakemberek álláspontja megegyezett abban a tekintetben, hogy a mezőgazdaságot számos tényező sújtja, így az energia árrobbanás, az inputanyagok, a műtrágya árának igen jelentős emelkedése és az időszakonként tapasztalható hiánya, a 2022. évi aszály és a háború negatív következményei - írja közleményében az AGRITURF 2022 Zrt.

Dr. Csicsor János, a BIOPOL Kft. tulajdonosa, a Magyar Huminsav Társaság elnöke aláhúzta, hogy a huminsavas, fulvosavas készítményekről már régóta tudjuk, hogy igen hatékonyan tudnak megkötni 70-80 makro- és mikroelemet biztosítva a növények igényeit. Ez nemcsak több, de jobb minőségű termést is eredményez. Számos kutatás alátámasztja, hogy a napjainkban a terményekben, zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb vitamin és tápelem található, mint 25-30 évvel ezelőtt. Ez pedig a termőtalajok romló tápanyaszolgáltató képességre vezethető vissza.

Az alginitről Dr. Solti Gábor geológus, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke, az alginit kutatás nemzetközi szakértője adott hasznos információkat. Az alginit a vulkáni tevékenység során keletkezett tavakban lerakódott algák maradványa, mely számos kedvező hatással rendelkezik a talajok és növények szempontjából. Sok értékes szervesanyagot, mikro- és makroelemet tartalmaz, jó a vízmegtartó képessége. Javasolt egyéb talajkondicionáló, talajjavító készítményekkel együtt használni.

A baktériumos talajoltó készítményekben lévő törzsek számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek - jelentette ki Dr. Juhos Katalin, adjunktus, a MATE Agrárkörnyezettani Tanszékének talajtani szakmérnöke. Tápanyagot biztosítanak a növénynek (nitrogén kötés, kálium és foszfor feltárás által), javítják a talajszerkezetet, így könnyeben művelhető a talaj és csökkentik az aszálystressz okozta károkat. A növényi maradványok szakszerű elbontásában pedig a baktérium készítmények támogatják a szervesanyag gyors hasznosulását emellett a patogén gombák elterjedését akadályozzák meg.

Dr. Futó Zoltán, egyetemi docens, a MATE Környezettudományi Intézet Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszékének tanszékvezetője szerint az egyetemi vizsgálatok azt mutatták, hogy a műtrágya részbeni, vagy teljes kiváltására vannak olyan készítmények, technológiák amelyek erre alkalmasak. Az AGRITURF Tőzeghumát koncentrátum készítményével végzett vizsgálatok szerint a műtrágya 50 % elhagyható a technológiában, de még így jobbak a termésátlagok a kontrollhoz (kezeletlen területhez) képest. A tőzeghumát alkalmazásával az aszálytűrés is javul és jobbá válnak a termőtalajok. Emellett a készítmény használatával a gazdaságossági mutatók is javulnak, mert input anyag oldalról mintegy átlagosan 40 %-os megtakarítás realizálható. Azokon a területeken, ahol a műtrágyázás okszerűen zajlott éveken át, 2 évig csak a tőzeghumát technológiával szinten tarthatók a termésátlagok, így ezáltal még magasabbá válik a profit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?