Szuperhatékony módszer a műtrágyák helyett: ez tényleg működhet

Szuperhatékony módszer a műtrágyák helyett: ez tényleg működhet

agrarszektor.hu
Az AGROmashEXPO „Milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát?” című kerekasztal-beszélgetésében többek között arra a kérdésre keresték a választ a szakember, hogy milyen készítményekkel és technológiákkal lehet gazdaságosan egészséges élelmiszert termelni. Elhangzott az is, hogy a gazdálkodók rentábilisan és környezettudatosan szeretnének gazdálkodni. Mindenkinek érdeke, hogy a termőtalajok romlása megálljon és a talajok tápanyagszolgáltató képessége javuljon.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Petőházi Tamás, a NAK Szántóföldinövénytermesztési és Beszállítóipari országos osztályelnöke a kerekasztal-beszélgetésben elemezte a mezőgazdaságban kialakult helyzetet. A szakemberek álláspontja megegyezett abban a tekintetben, hogy a mezőgazdaságot számos tényező sújtja, így az energia árrobbanás, az inputanyagok, a műtrágya árának igen jelentős emelkedése és az időszakonként tapasztalható hiánya, a 2022. évi aszály és a háború negatív következményei - írja közleményében az AGRITURF 2022 Zrt.

Dr. Csicsor János, a BIOPOL Kft. tulajdonosa, a Magyar Huminsav Társaság elnöke aláhúzta, hogy a huminsavas, fulvosavas készítményekről már régóta tudjuk, hogy igen hatékonyan tudnak megkötni 70-80 makro- és mikroelemet biztosítva a növények igényeit. Ez nemcsak több, de jobb minőségű termést is eredményez. Számos kutatás alátámasztja, hogy a napjainkban a terményekben, zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb vitamin és tápelem található, mint 25-30 évvel ezelőtt. Ez pedig a termőtalajok romló tápanyaszolgáltató képességre vezethető vissza.

Az alginitről Dr. Solti Gábor geológus, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke, az alginit kutatás nemzetközi szakértője adott hasznos információkat. Az alginit a vulkáni tevékenység során keletkezett tavakban lerakódott algák maradványa, mely számos kedvező hatással rendelkezik a talajok és növények szempontjából. Sok értékes szervesanyagot, mikro- és makroelemet tartalmaz, jó a vízmegtartó képessége. Javasolt egyéb talajkondicionáló, talajjavító készítményekkel együtt használni.

A baktériumos talajoltó készítményekben lévő törzsek számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek - jelentette ki Dr. Juhos Katalin, adjunktus, a MATE Agrárkörnyezettani Tanszékének talajtani szakmérnöke. Tápanyagot biztosítanak a növénynek (nitrogén kötés, kálium és foszfor feltárás által), javítják a talajszerkezetet, így könnyeben művelhető a talaj és csökkentik az aszálystressz okozta károkat. A növényi maradványok szakszerű elbontásában pedig a baktérium készítmények támogatják a szervesanyag gyors hasznosulását emellett a patogén gombák elterjedését akadályozzák meg.

Dr. Futó Zoltán, egyetemi docens, a MATE Környezettudományi Intézet Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszékének tanszékvezetője szerint az egyetemi vizsgálatok azt mutatták, hogy a műtrágya részbeni, vagy teljes kiváltására vannak olyan készítmények, technológiák amelyek erre alkalmasak. Az AGRITURF Tőzeghumát koncentrátum készítményével végzett vizsgálatok szerint a műtrágya 50 % elhagyható a technológiában, de még így jobbak a termésátlagok a kontrollhoz (kezeletlen területhez) képest. A tőzeghumát alkalmazásával az aszálytűrés is javul és jobbá válnak a termőtalajok. Emellett a készítmény használatával a gazdaságossági mutatók is javulnak, mert input anyag oldalról mintegy átlagosan 40 %-os megtakarítás realizálható. Azokon a területeken, ahol a műtrágyázás okszerűen zajlott éveken át, 2 évig csak a tőzeghumát technológiával szinten tarthatók a termésátlagok, így ezáltal még magasabbá válik a profit.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?