Letarolta Magyarországot az ukrán gabona: elképesztő részletek láttak napvilágot

Letarolta Magyarországot az ukrán gabona: elképesztő részletek láttak napvilágot

agrarszektor.hu
Az ukrán gabona nem halad át Magyarországon, hanem itt ragad - ez pedig letörte az árakat és a belpiaci gabonakereskedelmet is leállította. Ráadásul megjelentek a nepperek is a piacon, amitől a magyar fogyasztókat meg kell védeni Nagy István agrárminiszter szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az agrárminiszter úgy véli, a szolidaritási folyosó létrejöttét a jó szándék vezérelte, de nem töltötte be a szerepét, hanem olyan csatornaként működik, amelyen keresztül Magyarországra és a környező országokba ömlik az olcsó ukrán gabona, amely nem megy tovább. Nagy István a Világgazdaságnak adott interjújában hangsúlyozta, hogy a rendszerben nagy az extraprofit, utalva arra, hogy féláron lehet hozzájutni a kétes eredetű gabonához. Hozzátette, hogy a magyar gazdákat a kormány fogja megvédeni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért rendeltem el a múlt héten minden, Ukrajnából érkező mezőgazdasági termék szigorú vizsgálatát. Különbséget teszünk a gabonaszállítmányok között. Azok a tételek, amelyeket harmadik országba címeztek, soron kívül léphetnek be és hagyhatják el az országot - ahogyan azt egyébként a szolidaritási folyosó megnyitásakor eredetileg is terveztük. Természetesen ellenőrizzük azt is, hogy ezek a szállítmányok valóban átlépik-e kifelé is a határt. Viszont azokat a tételeket, amelyek magyarországi beszállításra érkeznek, nagyon szigorú növényegészségügyi és élelmiszer-biztonsági ellenőrzésnek vetjük alá

- fogalmazott Nagy István.

Szigor az ellenőrzésben

A miniszter kifejtette, hogy a szigorú ellenőrzésekre azért van szükség, mert Ukrajnában olyan növényvédő szerek alkalmazása is engedélyezett, amelyeket az unió már rég kivont a forgalomból. Mindezen kívül az esetleges GMO-tartalmat is nagyon fontos kiszűrni, hiszen a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a szomszéd országban is jelen lehet az aflatoxin méreganyag. Kiemelte, azért, hogy eloszlassák a kételyeket a lakosságot tekintve, nemcsak a most határon átjövő készleteket ellenőrzik, hanem azokat is, amelyeket már használnak a pékségek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?