A túlélésért küzd az ukrán mezőgazdaság: már csak ez segíthet a termelőkön

A túlélésért küzd az ukrán mezőgazdaság: már csak ez segíthet a termelőkön

agrarszektor.hu
A szomszédunkban dúló háború előtt a Kernel a világ vezető gabona- (főként napraforgóolaj-) exportőr vállalata volt 1,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. 2021-ben rekordévet értek el, erős volt a gabonapiac, optimisták voltak a vállalatnál. Ekkoriban az ukrán mezőgazdasági termékek aránya az exporton belül 41 százalék volt, ami a GDP 14 százalékának felelt meg, ez a szektor volt az ország legfontosabb iparága. A háború óta azonban minden megváltozott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ukrajna adta a világ búzatermelésének 12 százalékát, a kukorica 16 százalékát, és durván felét a napraforgóolajnak. Ezekkel a piaci részesedésekkel az ország 2021-ben a negyedik legnagyobb gabonaexportőr volt az USA, Argentína és Oroszország után. Ami a Kernelt illeti, a háború okozta direkt veszteség 521 millió dollár volt, a cég kapitalizációjának 43 százaléka. A veszteség 42 százaléka tárgyi eszköz volt, 31 százaléka a készleteken elkönyvelt veszteség. A veszteséglista hosszú és jelentős. Két üzem orosz kézre került, sok létesítményt evakuálni és lezárni kellett. A kimenekítés (ember, gép és áru) után is durván 53 millió dollár értékű áru maradt az elfoglalt területen, 11 millió dollár értékű készlet megsemmisült - írja a Telex.

EZ IS ÉRDEKELHET

Óriási problémát okozott az, hogy az orosz fekete-tengeri blokád miatt nem tudták exportálni a megmaradt készleteket, mivel a háború előtt a gabona 89 százalékát a Fekete-tengeren keresztül szállították, az alternatív utak érdemi kapacitással nem álltak rendelkezésre. Ugyanakkor komoly javulás történt nyáron, pontosabban július 22-én, mikor aláírták az egyezményt, miszerint a Fekete-tengeren újra mehettek az ukrán gabonaszállítmányok. Bár érdemes megemlíteni, hogy még ekkor is 20 napos csúszások voltak, amik a szállítmányozás költségét drágították. A vállalat eredménye drasztikusan, mintegy 73 százalékkal zuhant egy év alatt, de már az is elképesztő, hogy ilyen körülmények között egyáltalán működik. A lengyel tőzsdén lévő részvény árfolyama is 70 százalékot esett.

Optimizmusra egyelőre az adhat okot, ha egy új, Ukrajnának szánt „Marshall-segély” pár év múlva beindítja a gazdaságot - persze, ha addig képes túlélni a vállalat. Az ukrán agrárminisztérium adatai alapján januárban az ukrán a gabonaexport 30 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ha pedig egyszer vége lesz a háborúnak, meg kell tisztítani az országot, hogy a mezőgazdaság működhessen, mert a szektor nélkül Ukrajna stabilitása hosszú távon aligha elképzelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?