Durva, ami ezeken a piacokon történik: így trükköznek a dinnyével az árusok

Durva, ami ezeken a piacokon történik: így trükköznek a dinnyével az árusok

agrarszektor.hu
A spanyol piacokon a Szenegálból importált görögdinnyéről a belföldi termesztésű árura való átállás zajlik, csakhogy ez az átmenet sokkal gyorsabb, mint bárki is gondolná. Az elmúlt időszakban néhány spanyol nagyáruházban azonos fajtájú görögdinnyék jelentek meg a polcokon ugyanazokban a ládákban, egészben és vágva is, csak éppen egymásnak ellentmondó címkékkel, származási helymegjelöléssel. Az egész görögdinnyéken még az eredeti származási hely, azaz Szenegál szerepelt, ám a szeletekre vágott gyümölcs hirtelen spanyollá változott. Több árusítóhelyen is lehetett találkozni olyan importáruval, amely félbevágva vagy negyedelve meglepő módon országot váltott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyik spanyol gazdaszövetség, a Coag azonnal elítélte a címkézéssel kapcsolatos súlyos jogsértést, és nyilatkozatot adott ki, mely szerint a címkékre és címkékre vonatkozó jelenlegi szabályozás nem tükrözi az árusított termék helyes eredetét, veszélyeztetve annak nyomon követhetőségét és megtévesztve a fogyasztót, aki így nem rendelkezik a vásárláshoz kapcsolódóan megbízható információkkal. A szövetség figyelmeztette a kiskereskedőket, hogy tartsák be a címkézésre és a származási hely feltüntetésre vonatkozó szabályokat, és ne játsszanak a termékek eredetével - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Andrés Góngora, a Coag zöldség-gyümölcs szekciójának vezetője kiemelte, ez a gyakorlat, és nemcsak a fogyasztók választási szabadságát érinti hátrányosan, hanem a spanyol termelőket is veszélyezteti. A görögdinnye és a sárgadinnye, valamint a csonthéjas gyümölcsök esetében kampányt indítanak, mivel a kiskereskedelmi láncok továbbra is harmadik országokból importálják a termékeket, veszélyeztetve a hazai termelők piacra jutását, különösen, ha a törvényt megsértve még a gyümölcsök valódi eredetét sem jelölik. A szövetség felkérte az illetékes hatóságokat azonnali ellenőrzések elvégzésére annak érdekében, hogy ez a gyakorlat ne harapódzhasson el, illetve megfelelő szankciókkal legyenek sújthatók az átcímkézést végző láncok kereskedők.

Az európai jogszabályok a származási hely megjelölése tekintetében egyértelműek: előírják, hogy a gyümölcsökön és a címkéken mindig fel kell tüntetni a gyümölcsök eredetét, azaz azt az országot, ahol termesztették őket. Ezt a San Lidano, a görögdinnye termelésére és forgalmazására szakosodott egyik spanyol vállalat is megerősíti: mindig a termesztés országát kell megjelölni, amely akkor is ugyanaz marad, ha a gyümölcsöt feldolgozzák (például, ha félbe vagy negyedekre vágják). Jóindulatú megközelítéssel a problémát a törvény helytelen értelmezése jelentené, viszont a törvény szövege egyértelmű, és nem hagy teret a félreértéseknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?