Hatalmas eső jön Magyarországon: mutatjuk, hol lesz a legtöbb csapadék

Hatalmas eső jön Magyarországon: mutatjuk, hol lesz a legtöbb csapadék

agrarszektor.hu
Kedd délután délnyugat felől zivatarlánc érheti el az országot, szerdán a nyugati tájak kivételével ismét többfelé döröghet az ég. Csütörtökig folytatódik a gyakran csapadékos időjárás, délnyugat felől újabb mediterrán ciklonok érkeznek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hétfőn a nap hátralévő részében főként az ország keleti, délkeleti felén kell esőre, záporokra számítani. Kiadós mennyiség várható, így az eddig kevésbé csapadékos, keleti, délkeleti tájak is behozzák a lemaradást. Kedden dél felől érkezik az újabb csapadékzóna, eleinte inkább áztató esőre készülhetünk, majd a délutáni órák második felében délnyugat felől zivatarok léphetnek be az országba, melyek láncba szerveződve vonulhatnak észak, északkelet felé - írja az Időkép. A zivatarrendszer főként a Dunántúlt érintheti, útját akár több helyen is felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetik. Zivataroktól függetlenül is egyre többfelé feltámad a keleti, északkeleti szél. Az esti, éjszakai órákban a Dunától keletre is kialakulhatnak záporok, zivatarok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt az országon belül, a maximumok 13 és 24 fok között alakulnak, ezen belül nyugaton lesz a leghűvösebb, északkeleten a legmelegebb. Szerdán is többfelé szükség lesz az esernyőkre, a nyugati országrész kivételével továbbra is kedvezőek lesznek a feltételek a zivatarok kialakulásához. A hevesebb gócokhoz ezen a napon is társulhatnak felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések. A Dunántúlon napközben zivataroktól eltekintve is egyre többfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. Marad a nagy hőmérsékleti kontraszt, a Dunántúl nyugati felén csak 13-19, máshol viszont 20-25 fokot mérhetünk a délutáni órákban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csütörtökön is marad még a csapadékra hajló idő, a napot csak kevés helyen láthatjuk. Az északias szél nyugaton erős marad, máshol inkább csak élénk lökések lehetnek. A csúcshőmérséklet ezen a napon 13 és 22 fok között alakul, továbbra is nyugaton mérhetjük az alacsonyabb, keleten a magasabb értékeket. Ami a várható összcsapadék mennyiségét illeti, sokfelé hullhat további 30-50 mm, de lokálisan, a felhőszakadásokkal érintett területeken ennél több is eshet. Péntektől csökken a csapadékhajlam, kelet felől szárazabb, egyre melegebb levegő érkezik, hétvégére kora nyárias idő köszönt be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02