Érkezik a nagy eső, ami óriási hatással lehet a magyar földekre: erre jó felkészülni

Érkezik a nagy eső, ami óriási hatással lehet a magyar földekre: erre jó felkészülni

MTI
A következő napok esői biztosíthatják a nyári növények fejlődéséhez szükséges nedvességet a talaj felső rétegében - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésére hivatkozva.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az őszi vetések állapota jó, a hőmérséklet megfelelő, hirtelen felmelegedés nem is tenne jót nekik. A tartós levélnedvesség miatt ugyanakkor a kórokozók gyorsan terjednek, a nyári kapásnövények vetése pedig késett a hideg miatt. A gyümölcsfák zöme már elvirágzott, terméskezdeményeik fejlődnek, de a március végi, április eleji fagyokat több fajta is megszenvedte, az áprilisi csapadék pedig a beporzásuknak nem kedvezett - írták.

A közlemény szerint május első harmadában az ország túlnyomó részén kevesebb eső esett a kelleténél, a keleti országrészben helyenként az 5 millimétert sem érte el a csapadék. Az Alföldön a havi és a háromhavi mennyiség is elmarad a szokásostól, ezért a felszínközeli talajréteg kiszáradt, a középső réteg is sokat veszített a nedvességtartalmából. A felső talajréteg a Tiszától nyugatra kellően nedves, de Békés vármegyében és főképp Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részén nagyon száraz. Ezen kívül még Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kisebb területein sújtja közepes aszály a nyári növényeket. A csapadékösszeg a havi és háromhavi összesítés alapján ugyancsak a Tiszántúlon, illetve a Dél-Alföldön és Észak-Magyarország egyes vidékein marad el a szokásostól nagyobb mértékben - olvasható az agrometeorológiai összesítésekben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?