Nagy változások jöhetnek a magyar faiskolákban: összefogtak az ágazat szereplői

Nagy változások jöhetnek a magyar faiskolákban: összefogtak az ágazat szereplői

agrarszektor.hu
Intézkedési tervet dolgoz ki a Magyar Kertörökség Alapítvány kezdeményezésére a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesülete, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége Green City szakmai tagozata, a Kertész Unió, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Faápolók Egyesülete részvételével megalakuló szakmaközi egyeztető fórum a magyar zöldfelület-gazdálkodás minőségi fejlesztése megújítására, azon belül is a hazai faiskolák helyzetének elősegítésére. A javaslatcsomag kitér a zöldfelületi gazdálkodási stratégia és a hazai faiskolai rendszer szerepének és a nemzeti ökológiai alapokon nyugvó védjegy kidolgozására, dísznövény kutatás bázisának fejlesztésére, valamint egy központi faiskola integrátori és export szerepének kibővítésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hazánkban több évszázados kultúrája van a faiskoláknak. Egykor a dísznövény- és haszongyümölcs-termesztés elterjedésével sorra alakultak a faiskolák, amelyeknek mindenkori színvonala, az oltványok és más szaporító anyagok minősége és mennyisége mindenkor képes volt az agrártájat alakítani, tájképformáló szerepe elvitathatatlan. Hazánk alaptörvénye tartalmazza a természet adta értékek ápolását és megóvását, a honos növényfajokat a nemzet közös örökségeként tartja számon, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége - olvasható a közleményben. A hazai faiskolai termesztés a rendszerváltást követően óriási fejlődésen ment keresztül, a termesztés mellett a kereskedelem is liberalizálódott.

EZ IS ÉRDEKELHET

Külföldi fajták tömege áramlott be az országba, aminek eredményeképp a hazai faiskolák választéka háttérbe szorult a külföldi áruval szemben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a dísznövényágazat 30 milliárd forint termelési értékkel rendelkezik, a teljes dísznövény vertikum gazdasági eredménye 70-80 milliárd forint közé tehető. A faiskolai ágazat ebből évente megközelítőleg 10 milliárd forintos piacot jelent. A szektor külkereskedelmi egyenlege az elmúlt 5 évben negatívan alakult, az importérték aránya minden évben meghaladta a 60%-ot, a külföldi áru túlnyomó része Hollandiából, Németországból és Olaszországból érkezik. A szakmaközi egyeztető fórum által kezdeményezett innovatív zöldfelület-gazdálkodási modell és a hazai faiskolai rendszer átfogó megújítását célzó stratégia egyik célja az exportérték arányának minimálisan 60%-ra növelése és a jelenlegi importérték 40% alá csökkentése.

A szakmai szervezetek ennek érdekében szükségesnek tartják a köztulajdonban lévő (állami és önkormányzati) zöld vagyon és a települési zöldfelületek növényigényének felmérését, a hazai faiskolai kutatás bázisfejlesztését. Annak érdekében, hogy elkerüljük az indokolatlan és manapság jellemző nagyarányú növény importot az állami beruházásokhoz, a hazai faiskolák integrációjára van szükség a megfelelő minőségű és mennyiségű növényanyag termesztéséhez. Az integrátori rendszerbe csatlakozó faiskoláknak állami szerepvállalással és garanciavállalásokkal lehetőséget kell teremteni termelésszerkezetük átalakítására, valódi és jelentős árualap képzésére, amely a továbbiakban új lehetőséghez is juttathatja őket a nemzetközi piacokon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Kárpát-medencét erőteljesebben sújtó éghajlatváltozás miatt pedig a magyarországi adottságok fontos szerepet játszhatnak a faiskolai kínálat bővítésére az európai országok felé. A szakmaközi egyeztető fórum üdvözöl minden olyan, az integrált ökologikus szemléletű zöldfelület-gazdálkodást és a magyarországi faiskolák helyzetét előmozdító kezdeményezést, amely a fenti célok iránt elkötelezett, felelősségteljes szerkezet kialakításában érdekelt. Így a parlament asztalán fekvő, Magyar Építészetről szóló törvényben megfogalmazott Nemzeti Központi Faiskola létrehozását is előremutató kezdeményezésnek tartja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02