Óriási fordulatot vesz az időjárás: ilyen is rég volt már itthon

Óriási fordulatot vesz az időjárás: ilyen is rég volt már itthon

MTI
Szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek az ország fölé, ami segíti a növények növekedését, a napos, meleg időben szikkadni kezd a talaj, és megszűnnek a belvízfoltok - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében. A múlt hét közepe óta egymás után érkeztek az ország fölé a mediterrán ciklonok, az eső mellett záporok, zivatarok, felhőszakadások is előfordultak. Az elmúlt 10 nap alatt nagy területen esett 40-70 milliméter eső, de a Dunántúlon 100 milliméter fölötti összegek is előfordultak, több folyón árhullám vonul le.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kevesebb esett a Tiszántúlon, főleg annak északi részén, arrafelé helyenként még a 20 millimétert sem érte el a csapadék mennyisége. A felszínközeli talajréteg országszerte vizes, sáros, többfelé újra megjelent a belvíz, de a nedvességből bőven jut a középső és mélyebb talajrétegekbe is. A hőmérséklet az elmúlt napokban 2-4 fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a borongós, tartósan csapadékos tájakon csak 12-15 Celsius-fokig melegedett a levegő, míg máshol 18-23 fok volt. Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza kezd kalászosodni, az árpa pedig már kalászos. A repcetáblák még sárgállanak, de már a virágzás vége felé jár a növény. A virágzásra, majd a szemfejlődésre is országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hőmérséklet is többé-kevésbé megfelelő, a hirtelen nagy meleg nem lenne ideális, ugyanakkor a sűrű vetésekben a tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodnak. A kukorica és a napraforgó zöme már kikelt, azonban a meleg hiánya gátolta a kukorica ideális fejlődését. A folytatásban szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek, így csapadék már csak elszórtan várható a jövő hét közepéig. Lassú melegedés kezdődik, jellemzően 23 és 28 Celsius-fok közötti maximumokra lehet számítani a jövő hét közepéig. Az átmeneti belvízfoltok az érkező melegben többnyire rövid idő alatt megszűnnek majd, a meleg pedig felgyorsítja a növények fejlődését, viszont a gyomok növekedése is elkezdődik

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?