V4 agrárkamarák: elfogadhatatlan az ukrán import jelenlegi kezelése

V4 agrárkamarák: elfogadhatatlan az ukrán import jelenlegi kezelése

Az ukrán mezőgazdasági termékek továbbra is nagy port kavarnak számos európai országban, köztük például Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is. Robert Nowak, a lengyel agrárkamara elnökségi tagja a NAK Szántóföldi Napokon, Mezőfalván az Agrárszektornak elmondta, hogy változások szükségesek, és megoldást kell találni, hiszen ez a kialakult helyzet sem a gazdálkodóknak, sem a fogyasztóknak nem jó. A szakember kitért arra is, hogy mi most a legfontosabb a gabonapiacon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ellenőrzés nélkül megjelent az ukrán gabona, ez nemcsak Lengyelországban, hanem Szlovákiában és Magyarországon is gondot okozott és okoz is, teljesen szétszabályozta a piaci helyzetet. Sajnos a vámmegszüntetés azt eredményezte, hogy a szolidaritási tranzit szállítási csatornák nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeinket. A gabonapiac igen szűk határok között működik, a legfontosabb az aratás előtt az, hogy a raktározási kapacitások időben felszabaduljanak

- mondta Robert Nowak.

Hova vezethet hosszú távon az ukrán dömping?

A lengyel agrárkamara elnökségi tagja kifejtette, hogy a tegnapi nap folyamán a V4-es tanácskozáson nagyon részletesen tárgyalták ezt a témakört, és minden résztvevő egyetértett abban, hogy nem lehet elfogadni a jelenlegi helyzetet és a folytatását sem. Fontos megemlíteni, hogy bár, legtöbbször csak az ukrán gabonáról esik szó, nemcsak az érkezik az országból, hanem számos más termék is, ilyen például a tojás, a méz és a baromfihús is. Robert Nowak kérdésünkre válaszolva elmondta továbbá, hogy teljes volt az egyetértés abban is, hogy a folyamatosan érkező ukrán áruk nem teljesítik az uniós minőségi elvárásokat.

A helyzet ilyen kezelése nagyon igazságtalan az uniós, főleg a keleti országok gazdáival szemben. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ezek a termékek a fogyasztók számára is veszélyesek. Mivel ez a versenyhelyzet nagyon előnytelen számunkra, azon az állásponton vagyunk, hogy vagy be kell vezetni kontingenseket, melyek korlátozzák a behozatalt, vagy pedig olyan tranzitfolyosókat kell kialakítani, melyek tényleg csak tranzitforgalmat fogják kiszolgálni. Mi abszolút elfogadjuk, hogy ez egy szükséghelyet a háború miatt, segíteni kell. A lengyelek, magyarok és a szlovákok is nagyon sok menekültet befogadtak már és fogadnak is. Lehet, hogy ez nem tetszik mindenkinek politikai szempontból, de ki kell jelenteni, hogy az európai uniós hatóságok mulasztásai okozták ezt a helyzetet.

Utcára vonultak a gazdák Brüsszelben

Május 23-án szerveztek Brüsszelben egy demonstrációt, ahol a magyar kamara képviselői is részt vettek. A mezőgazdaságért felelős uniós biztosnak átadtak egy levelet, amit a kelet-európai gazdák fogalmaztak meg. A levél számos javaslatot tartalmazott. Erről egyébként lapunk is beszámolt korábban: a térség gazdái akkor azt kérték a Bizottságtól, hogy ismerje el a probléma súlyosságát, és hallja meg az ő hangjukat is. Az Európai Bizottságnak lépnie kell a magyar és más európai gazdák védelmében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?