Brutális kánikula tarolja le Magyarországot: már azt is tudni, meddig tart

Brutális kánikula tarolja le Magyarországot: már azt is tudni, meddig tart

MTI
Legalább a jövő hét közepéig kifejezetten meleg időre számíthatunk, és ugyan az egyes napokon érkezhetnek gyenge frontok Magyarország fölé, ezek csak átmenetileg mérséklik majd a meleget. Péntektől ismét szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek, így vasárnaptól újabb kánikulai hullám várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Mesterházy András meteorológus elmondta: hétfőn éjszaka egy gyenge hidegfront érkezik, az éjszaka első felében az ország északi részében lehet számítani erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre, és a záporokra, zivatarokra is itt van nagyobb esély. A záporos-zivataros gócok éjszaka áttevődnek az Alföldre, majd a hajnali, reggeli órákra mindenhol megszűnik a csapadék. Kedden szinte országszerte túlnyomóan napos, csapadékmentes idő várható. A hidegfrontot követően néhány fokot mérséklődik a meleg, kedden napközben 30-34 Celsius-fok között alakulhatnak a csúcsértékek. A hőérzetet a megélénkülő északnyugati szél mérsékelheti, sőt a Duna mentén, illetve a Duna-Tisza közén átmenetileg erős, óránkénti 45-50 kilométer széllökések is előfordulhatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette: szerdán napközben egy hullámzó front érkezik északnyugat felől, így a déli óráktól egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, délután-este egyre több helyen kell záporra, zivatarra készülni. Az érkező front előtt kifejezetten meleg lesz, 30-38 fok között alakulhatnak a csúcsértékek, és kis eséllyel akár a napi országos melegrekord is megdőlhet. Csütörtökön az ország felett lesz a hullámzó front, így többfelé, akár ismétlődő jelleggel is előfordulhatnak záporok, zivatarok, majd estétől szárazabb levegő érkezik. Pénteken és a hétvégén túlnyomóan napos, csapadékmentes idő valószínű, és egyre melegebb lesz.

A következő hőhullám vasárnap vagy a jövő hét első napjaiban tetőzhet. Az ország egyre nagyobb részén, elsősorban a középső országrészben és az Alföldön 35 fok feletti csúcshőmérsékletek lehetnek, és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést - mondta. Hozzátette: a jövő hét közepén érkezhet egy markánsabb hidegfront, amely mentén akár többfelé is előfordulhat zápor, zivatar, és a front akár tartósan is mérsékelheti a nagy meleget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?