Jégeső és zivatar jöhet pénteken: mutatjuk, hol lehet a legdurvább a vihar

Jégeső és zivatar jöhet pénteken: mutatjuk, hol lehet a legdurvább a vihar

agrarszektor.hu
Zivatarok alakulhatnak ki az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegységben. Szombaton napközben azonban az északkeleti és északnyugati tájakon kedvezőbbek lesznek a feltételek a zivatarok kialakulásához.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ma este az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegységben előfordulhat zivatar. Holnap napközben az északkeleti és északnyugati tájakon kedvezőbbek a feltételek zivatarok kialakulásához - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

8 vármegyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarveszély miatt, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat. A riasztás Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém vármegyéket érinti.

Az OMSZ jelentése szerint északon több, délen kevesebb gomoly- és fátyolfelhő lesz az égen. Ma főleg az Észak-Dunántúlon és északkeleten fordulhat elő néhány zápor, zivatar. Éjszaka és holnap is északon lesz több, délen pedig kevesebb a felhő, zápor, zivatar elsősorban az ország északi felében fordulhat elő. A nyugatias szél többfelé megélénkül, ma helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 27 és 33 fok között alakul.

Péntek estétől szombat reggelig a déli megyékben inkább fátyolfelhők, míg északabbra több és vastagabb felhő lesz az égen, amelyekből inkább csak egy-egy zápor alakulhat ki. A légmozgás mindenütt mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 Celsius-fok között alakulhat. 

Szombaton napközben északon lesz több, délen pedig kevesebb felhő várható, zápor és zivatar elsősorban északon fordulhat elő. A nyugatias szél többfelé meg fog élénkülni, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 Celsius-fok között alakulhat. 

Vasárnap vastagabb, frontális felhőzet vonulhat át északnyugati irányból délkelet, kelet felé. Délután északnyugat felől már egyre többfelé kisüthet a nap. Sok helyen előfordulhat eső, záporeső, zivatar. A csapadékrendszer nyugati irányból kelet, délkelet felé helyeződik. Helyenként megélénkül az északnyugati szél, a zivatarban erős lökések is lehetnek. Vasárnapra valamennyi vármegyére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatatveszély miatt. A minimum-hőmérséklet 14-20, a maximum általában 22 és 27 Celsius-fok között alakulhat, délkeleten 30 Celsius-fok körül valószínű. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?