Biztató a helyzet a magyar földeken: jó állapotban a napraforgó és a kukorica

Biztató a helyzet a magyar földeken: jó állapotban a napraforgó és a kukorica

agrarszektor.hu
A hét eleje óta derült, száraz, meleg időjárás kedvez kapás növényeink érésének. A nappali hőmérsékletek a nyarat idézik, az egyre hosszabbodó éjszakákon viszont már lehűl a levegő, és hajnalban bő harmat képződik. Változás csak a jövő hét közepén várható, addig kitart a napos, csapadékmentes, késő nyári idő. Az augusztus végi hőhullám a kukorica és napraforgó érését gyorsította. Az augusztus első hetében hullott bőséges csapadéknak is köszönhetően sokfelé igen szépen fejlettek az állományok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét második felében még változékony, különösen északkeleten gyakran csapadékos időben volt részünk, a hét eleje óta viszont nagy kiterjedésű anticiklon hatására országszerte száraz, meleg időjárás a jellemző. A múlt héten még csaknem minden nap előfordultak záporok, néhol heves zivatarok az ország valamely részén. A Dunántúlon és a keleti országrészben többfelé 20-50 mm is esett, míg az Alföldön foltokban 5 mm-nél kevesebbet mérhettünk. A felszín közeli talajréteg az ország túlnyomó részén megfelelő mértékben tartalmaz nedvességet, különösen az északkeleti országrészben bőséges a felső 20 cm víztartalma. A középső és mélyebb rétegek főként az Alföldön szárazabbak, többfelé kritikusan szárazak, de az év ezen időszakára általában ez a jellemző - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből.

Idén nyáron egyébként országszerte több csapadék hullott, mint tavaly. Az éghajlati sajátosságoknak megfelelően a nyugati és az északi országrészben esett a nagyobb mennyiség, jellemzően 200-300 mm, míg az Alföld nagy részén csak 100-180 mm-t mértek. Előbbi területek csapadékosabbak, míg az Alföld jelentős része szárazabb volt a sokéves átlagnál. A szokásosnál több fokkal hűvösebb és melegebb periódusok egyaránt előfordultak, így összességében a három nyári hónap hőmérséklete csak kevéssel alakult a sokéves átlag fölött.

Az augusztus végi hőhullám a kukorica és napraforgó érését gyorsította. Az augusztus első hetében hullott bőséges csapadéknak is köszönhetően sokfelé igen szépen fejlettek az állományok. A kukorica fajtától függően az érés különböző fázisaiban jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz állományokat, de vannak táblák, ahol még a zöld levelek vannak túlsúlyban. A napraforgó a növényszáradás fázisában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok. További csapadékra pedig már nincs szüksége sem a kukoricának, sem a napraforgónak, a mostani meleg, száraz idő kedvezően hat az érésre. Az őszi káposztarepce vetése is elkezdődött, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez az ország nagyobb részén kedvező a talaj felső rétegének nedvességtartalma, az Alföldön vannak az ideálisnál szárazabb területek.

Az időjárást tekintve a következő egy hétben nem várható számottevő változás. A sok napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrhetik, csapadék a jövő szerdáig sehol sem lesz. A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. Hajnalonként többnyire 11-14 fok közé hűl le a levegő, a nappali csúcsértékek pedig 26-31 fok között alakulnak. Változásra jövő hét közepén lehet számítani, szerdán a Dunántúlon már csapadék is előfordulhat, csütörtöktől pedig a hőmérséklet is visszaeshet néhány fokkal, de drasztikus lehűlés akkor sem valószínű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14