Döntött Bulgária: feloldották az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat

Döntött Bulgária: feloldották az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat

agrarszektor.hu
Lengyelországgal ellentétben Bulgária úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatalának tilalmát szeptember 15. után - jelentette be a bolgár kormány csütörtökön. A bolgárok emellett segítséget fognak kérni az Európai Bizottságtól az út- és vasúthálózat javításához, hogy gyorsítani tudják az ukrán termékek átszállítását más országokba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szófia "nem támogatja" a korlátozások kiterjesztését - áll a kormány által kezdeményezett, a parlament által többséggel elfogadott határozatban, amelyet a 197 jelenlévő képviselő közül 124 támogatott. A határozat szolidaritásáról biztosítja Ukrajnát és kiemeli a világméretű élelmiszerbiztonság szavatolásának szükségességét. Mint ismeretes, áprilisban az Európai Unió engedélyezte öt országnak - Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának - hogy megtiltsa területén az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó forgalmazását, azzal a feltétellel, hogy nem akadályozzák a területükön áthaladó tranzitot. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt.

A lengyel kormány kedden elfogadott határozatában arra szólította fel az Európai Bizottságot (EB), hogy hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó, szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmat. Lengyelország már be is jelentette, hogy azt egyoldalúan meghosszabbítja, és Magyarország is figyelmeztetett, hogy ugyanígy jár el, ha Brüsszel nem hajlandó meghosszabbítani a korlátozás határidejét. Románia viszont közölte, hogy alkalmazkodik az Európai Bizottság döntéséhez.

A bolgár kormány mostani álláspontja szerint "élénkíteni kell a piaci versenyt", hogy féken tarthassák az élelmiszerárak inflációját - közölte szerdán Nikolaj Denkov miniszterelnök. Szófia segítséget fog kérni Brüsszeltől az út- és vasúthálózat javításához, hogy gyorsítani tudja az ukrán termékek átszállítását más országokba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29