Hatalmas zivatar csap le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Hatalmas zivatar csap le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
Erősen esős idő várható a hétvégén, az Országos Meteorológiai Szolgálat több figyelmeztetést is kiadott a zivatarok, felhőszakadások és esők veszélye miatt. Zivatarveszély miatt szinte az ország teljes területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben, a felhőszakadás veszélye miatt pedig az északnyugati területek kivételével mindenhol elsőfokú figyelmeztetést kellett kiadni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szombaton elsősorban a Dunántúl délkeleti részén, illetve a Dunától keletre valószínűek délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-50, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyméretű jég ( > 3-4 cm) kísérhet. Napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek leginkább az Alföldön okozhatnak károkozó szélrohamot - olvasható a met.hu oldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarveszély miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország szinte teljes területére. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyékben ugyanakkor csak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt.

Felhőszakadás veszélye miatt két vármegye kivételével az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. Csak Győr-Moson-Sopron és Vas megyében nem kell felhőszakadástól tartani a nap során.

Esőveszély miatt az ország középső részén első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben. Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna vármegyékre másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala vármegyékre pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Szombat este egyre aztán inkább a Tiszántúl felé szorulnak a zivatarok, majd vasárnap hajnalban visszahullámzik a csapadékzóna. Vasárnap napközben elsősorban a Dunától keletre várható további zivatartevékenység, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-40, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Csak az éjszaka folyamán kezd csillapodni a légkör.

A hétvégén a Dunántúl keleti részén, illetve a középső országrészben mindkét nap területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső egy délnyugat-északkelet tengely mentén várható hozzávetőlegesen a Pécs-Salgótarján városok közötti széles sávban. Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége mindkét nap általában 15 és 45 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár > 60-70 mm) is hullhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?