Kemény havazás jön Magyarországon: van, ahol 15 centiméter is eshet

Kemény havazás jön Magyarországon: van, ahol 15 centiméter is eshet

MTI
A meteorológiai előrejelzések alapján kedd éjfél után intenzív havazás várható Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében - közölte az MTI-vel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tájékoztatás szerint Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye magasabban fekvő területein néhány órán belül 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat, a síkvidéki régiókban pedig 5-10 centiméternyi várható. Mint írták, a Magyar Közút már november 10-én téli üzemre váltott, így minden havazásban érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni a szakemberek.

A közútkezelő munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy tompítsák a friss hó letapadását. A havazásban érintett országrészeken mintegy 25 telephelyről 180 gép indul majd el, hogy csaknem 8500 kilométernyi fő- és mellékúton beavatkozzon - írták. A közlemény szerint egy munkagépnek 2-4 óra szükséges a só- és üzemanyagfelvételhez, a célterületre való kijutáshoz, majd a telephelyre való visszatéréshez. Ennyi idő alatt több centiméternyi friss hó hullhat, így a folyamatokat addig kell újra elvégezniük, amíg a havazás el nem áll.

A közútkezelő arra figyelmeztette a közlekedőket, hogy soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket, tartsanak tőlük kellő távolságot, és havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben. Emellett induljanak el időben, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt járművel közlekedjenek. Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről az Útinform honlapján - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?