Elképesztően sok a feketemunkás az uniós farmokon

agrarszektor.hu
A munkavállalók akár 60 százalékát is illegálisan foglalkoztatják az Európai Unió egyes mezőgazdasági üzemeiben. Számos szakértő az ügy súlyossága miatt azt sürgeti, hogy az Európai Parlament fogadjon el jogszabályokat a mezőgazdasági munkaerő-kizsákmányolás ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rengeteg gazdaság alkalmaz illegális munkavállalókat az Európai Unió tagországaiban. A feketemunka előtérbe helyezésének legfőbb oka, hogy sokan ezzel akarják növelni a nyereséget.

Egy nemrég készült tanulmány kimutatta, hogy egyes uniós mezőgazdasági üzemek a munkavállalók akár 60 százalékát is illegálisan foglalkoztathatják. A probléma egész Európára kiterjed, de a legrosszabb adatok a déli és a keleti országokból származnak. A tanulmány szerint Portugáliában és Románában a legsúlyosabb a helyzet, ahol a gazdaságokban nem ritka a 40-60 százalékos feketefoglalkoztatási arány sem - írja az euronews.com.

Ma a piaci szereplők sok esetben kétségbeesetten törekednek költségeik csökkentésére, és ez eleve alacsony munkabérekhez és rossz életkörülményekhez vezet. A verseny sok gazdaságot arra kényszerít, hogy alacsony képzettségű munkaerőt alkalmazzanak nehéz munkakörülmények között.

A munkahelyi kizsákmányolás, a be nem jelentett munkahelyek és az illegális foglalkoztatás mind olyan témák, amelyekre fel kellene hívni a figyelmet - hangoztatják szakértők. A problémákat könnyen elfedhetik a jó gazdasági eredmények és a piaci sikerek, ezért egyre többen sürgetik, hogy az Európai Parlament alkosson jogszabályokat a helyzet kezelésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?