Brexit: elbukhat a megállapodás a halászat miatt

Brexit: elbukhat a megállapodás a halászat miatt

agrarszektor.hu
A szakértők a brexittárgyalások bíztató jeleként értékelik, hogy egy nappal tovább marad Londoban Michel Barnier, az uniós főtárgyaló. A britek hétfőn ennek ellenére azt mondták, hogy nagyon kevés idő maradt az alkura, amit úgy tűnik, a gazdasági szempontból jelentéktelen halászat kérdése akadályoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lassan már csak két hónap marad az úgynevezett átmeneti időszakból, amelynek során az Európai Unióból kilépett britek megállapodhatnak a szabadkereskedelmi egyezményről az Európai Unióval. Ezzel minimalizálható lenne a közös piacból történő kilépés okozta várható gazdasági sokk, mert legalább fennmaradhat a vámmentes kereskedelem a felek között, írta meg az Infostart.

Az alku megkötésére már csak hetek maradtak, mert az év vége előtt még az Európai Parlamentnek is szentesítenie kell azt. Egyelőre a jó hír az, hogy továbbra is naponta folynak az intenzív tárgyalások, és az EU főtárgyalója, Michel Barnier meghosszabbította londoni útját, és egészen szerdáig marad. Ezt követően Brüsszelben ülnek össze a felek.

Úgy tűnik, a brit oldal szeretné fenntartani a nyomást. Brandon Lewis kormánytag, az északír ügyek minisztere vette magára a jó zsaru szerepét. Ő azt mondta, hogy jó az esély az alkura, de fontos, hogy az EU is engedjen. Ezzel szemben Boris Johnson miniszterelnök kormányhivatala jóval komorabban fogalmazott. A miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy sok munka van még hátra, hogy áthidalják a jelentős pozícióbeli különbségeket, az idő pedig nagyon rövid. Kedden a kormányfő pedig úgy fogalmazott: "meglátjuk, mire jutunk".

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a feleknek sikerült előrelépniük a cégeknek adott állami támogatások kérdésében, viszont ott a halászat kérdése, amely paradox módon csak parányi módon járul hozzá a brit nemzeti össztermékhez. Mégis London kizárólagos jogot akar part menti vizeire, míg az uniós halászok folytatódó hozzáférést akarnak. A helyzet pikantériája, hogy a brit fogás nagy része Európában, az európai halászok fogásának jelentős része pedig Nagy-Britanniában talál piacra.

Nem mellesleg a vitában kulcsszerepet játszik a 2022-es újraválasztásában reménykedő Emmanuel Macron francia elnök. Aki az otthoni népszerűségvesztése, illetve a Törökországgal és az arab és muszlim országokkal kapcsolatos feszültségek miatt nem akarja magára haragítani a francia halászokat is. A normandiai halászok valódi érdeke a britekkel való alku, mert jobb kevesebbet kifogni, mint semmit.

A párizsi kormány korábbi, kulisszák mögötti figyelmeztetései, hogy jövőre kisebb fogásra kell felkészülniük, arra utalnak, hogy Párizs rugalmas lehet. Nyilvánosan azonban Macron azt mondta, hogy nem hajlandó feláldozni a halászati ágazatot. Egy uniós diplomata szerint Macron kezében van a helyzet kulcsa. Ha Franciaország enged, meglesz a megállapodás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?