Módosult a földhasználat Magyarországon: nagyot bukhat az, aki ezt elmulasztja

Módosult a földhasználat Magyarországon: nagyot bukhat az, aki ezt elmulasztja

agrarszektor.hu
Megjelent az EMVA Irányító Hatóság közleménye a VP4-10.1.1-21. kódszámú „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” és a VP4-11.1.1.-11.2.1.-21 kódszámú „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című felhívások 2023. évre vonatkozó visszavonási kérelmeinek benyújtási határidejét érintő módosításáról, így a lejáró földhasználati szerződések miatt benyújtott visszavonásokról. A közlemény szerint a határidő 2023. január 15.-ről 2023. március 31.-re módosult annak érdekében, hogy a támogatást igénylők minél megalapozottabb döntést tudjanak hozni a lejáró földhasználati szerződéseik kapcsán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fentiek szerint tehát, amennyiben a kötelezettségvállalási időszak közben, 2022. december 31. után lejár a támogatásba vont területre vonatkozó földhasználati szerződés, és azt a gazdálkodó nem tudja meghosszabbítani, úgy a fenti módosított időpontig lehetőség van arra, hogy ezen területek szankció nélküli visszavonásra kerüljenek - írja a NAK. Fontos megjegyezni, hogy ha a támogatást igénylő a visszavonás iránti kérelmet a helyszíni ellenőrzésről történő értesítés napján, ennek hiányában a helyszíni ellenőrzés első napján vagy ezt követően nyújtotta be, akkor a visszavonás iránti kérelem csak a következő évre vonatkozóan fogadható el.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szankciómentes visszavonást kizárólag a lejáró földhasználattal érintett földterületre (adott helyrajzi számú ingatlan) lehet kezdeményezni. Amennyiben a lejáró földhasználattal érintett terület nem a KET teljes területét érinti, úgy a KET egy részének visszavonása esetén el kell végezni a KET vonatkozásában visszamaradt terület felmérését, és a kérelem részeként, elektronikus úton kell benyújtani. A visszavont területek támogatási jogosultsága megszűnik, azonban a lejáró földhasználati szerződések miatt visszavont területre kifizetett (vagy kifizetésre kerülő) támogatás nem minősül jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak, így visszafizetési kötelezettség nem keletkezik, amennyiben a visszavonási kérelem megfelelő módon beküldésre és jóváhagyásra kerül.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lejáró földhasználattal érintett területek visszavonása esetén a lejáró földhasználat igazolására szolgáló dokumentumot (pl. haszonbérleti szerződést, megbízási szerződést, földhasználati lap másolatát) a Kincstár megkeresésére szükséges benyújtani. Az adott terület használatának tényét igazoló, jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány nem fogadható el a visszavonás feltételeként! Amennyiben a lejáró földhasználattal érintett földterület vonatkozásában nem kerül benyújtásra visszavonási kérelem a megadott határidőn belül, akkor az érintett terület kizárásra kerül és a korábban kifizetett támogatás jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?