Eldőlt! Nyolcvanmilliárdos a kukoricakár

agrarszektor.hu
A durva árcsökkenés a nyári aszálynál is jobban fáj a kukoricatermelőknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nyolcvanmilliárd forintos kárt okozott a nyári aszály a kukoricatermelőknek. Ma már csaknem véglegesnek tekinthető, hogy a várható össztermés 2 millió tonnával csökken, miközben az árak legalább 30-40 százalékkal zuhannak. Tonnánként 40 ezer forint körüli felvásárlási árak mellett sok gazdának nem lesz akkora termése, amely a 240 ezer forintra tehető hektáronkénti összköltséget fedezné.

Ma már csaknem biztosra vehető, hogy 6 millió tonna körüli össztermést takaríthatnak be a kukoricatermelők az idén. A nyári aszály 2 millió tonnás kiesést okozott a 8 millió tonnás korábbi várakozáshoz képest, azóta azonban a kukoricatáblákat nem érték újabb súlyos károk. A nyolcmillió tonnás előrejelzés azonban nem számít hivatalos termésbecslésnek, mert ezt a vidékfejlesztési tárca végül nem jelentette meg. Mire ugyanis a termésadat napvilágot látott volna, a júliusi szárazság felülírta az addigi várakozásokat.

Ugyanakkor a 6 millió tonnás várható termés is több mint 25 százalékkal meghaladja a sokkal gyengébb, 4,763 millió tonnás hivatalos tavalyi eredményt, amelyért szintén az aszály okolható. A gazdálkodóknak így nem is elsősorban a terméscsökkenés, hanem a durva piaci áresés okoz gondokat. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) - közölte az agrarszektor.hu-val Vancsura József, a szervezet elnöke - ma 38-42 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási árakat prognosztizál, szemben a tavalyi 58-60 ezer forintos árszinttel. Ez pedig 30-40 százalékos árzuhanásnak felel meg, és sokkal nagyobb annál, mint amennyivel végső soron a várható termés tavalyhoz képest növekszik.

Tonnánként 40 ezer forint körüli felvásárlási árakkal számolva az aszály okozta termésveszteség mintegy 80 milliárd forintra tehető. Az árcsökkenés azzal is járhat, hogy a tényleges termés sok termelőnél a hektáronkénti önköltséget sem fedezi. Vancsura József szerint a gazdálkodók átlagosan 240 ezer forintot fordítottak egy hektár kukoricára, így legalább 6 tonnás termésátlagra lenne szükségük ahhoz, hogy kiadásaik megtérüljenek. A mai előrejelzésekből viszont az tűnik ki, hogy a mintegy 1,2 millió hektáros vetésterületen csak 5 tonna körüli hozamok valószínűsíthetők. Így számos kukoricatermelő - minként a búzával vagy a napraforgó foglalkozó gazdálkodók egy része is - veszteséges lesz a világpiaci árcsökkenő trend miatt.

 

Kétmillió tonnás árualap az exporthoz
Magyarországon éves szinten takarmányozási célra 2,2 millió, bioetanol-gyártásra 1,5 millió tonna, malomipari és vetőmag-felhasználásra 0,2-0,3 millió tonna kukoricára van szükség, és ez összesen 3,9-4,0 millió tonna árualapot tesz ki. Így a 6 millió tonnás várható idei termés 2 millió tonna körüli exportot tesz lehetővé. A nemzetközi felmérések szerint az Európai Unióban összesen 65 millió tonna kukoricát takarítanak be, Ukrajnában pedig jóval 23 millió tonna feletti rekordtermésre számítanak és 10 milliónál nagyobb lehet a termés Romániában is. Ez szakértők szerint azt jelenti, hogy a Fekete-tenger térségében 16 millió tonna exportárualap áll majd rendelkezésre, így Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a Fekete-tenger térségi árumennyiség diktálja majd az árakat, hacsak nem történik valami rendkívüli az Egyesült Államokban, ahol szintén rekordtermést várnak.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31