Ösztönzik a fiatalok újító gondolatait az agráriumban

agrarszektor.hu
2015 óta ítéli oda a K&H bank a fenntartható agráriumért ösztöndíjat a legizgalmasabb ötletekkel, kutatási témákkal foglalkozó fiatal agrárszakembereknek. Most nemcsak a PhD és Masters hallgatókat díjazták, hanem az alapképzésben résztvevők is elengedhették a fantáziájukat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fantázia, a szerzői önállóság és a hasznosíthatóság voltak azok a főbb szempontok, ami alapján döntöttünk - mondta el a kiválasztási szempontokat Dr. Varga Gyula professzor, hozzátéve, hogy a kollektív alkotásra való képesség ma legalább ennyire fontos egy kutató számára. A díjazott fiatalokra rá is fért a biztatás, hiszen egyre kevesebben választják az agráriumot a szakmájuknak, és még kevesebben maradnak meg a  pályán. 2011-ben 200 ezer fő rendelkezett mezőgazdasági végzettséggel, de csak harmaduk dolgozott ténylegesen az agráriumban - ismertette a számokat Tresó István, a K&H bank agrárüzletágának vezetője.

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Mindez azért szomorú, mert a gazdák 30 százaléka 65 év feletti, miközben 35 év alatti szakembert csak 5 százalékos arányban találunk a pályán, így nincs, aki átvegye a gazdaságokat. Ha az őstermelőket is számításba vesszük, akkor a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya rendkívül csekély Magyarországon ebben az ágazatban, mindössze 3 százalék. Eközben a digitalizációnak köszönhetően exponenciálisan nő a feldolgozásra és értelmezésre váró adatmennyiség. Ki lesz képes döntéseket alapozni rájuk, ha a képzett fiatalok nem látnak potenciált az agráriumban? - tette fel Tresó István a kérdést.

A beérkezett 39 pályamunka színvonala azonban bizakodásra ad okot - dícsérte a fiatalokat Patrick Van Overloop, az üzleti ügyfelek divízióvezetője, hozzátéve, hogy a bank több mint 30 éve szolgálja itteni partnereit, a mezőgazdaságon belül pedig bő 10 ezer ügyféllel rendelkezik. A K&H piaci részesedése az agrár- és élelmiszeripari hitelezésben 21 százalékos, amivel vezetők Magyarországon. Hogy mennyire komolyan veszik ezt az ágazatot, az bizonyítja az 5 éve minden hónapban megrendezett Agrár Klub is, amely szakmai plattformot nyújt az ágazat meghatározó képviselői számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ösztöndíjat nyert fiatalok a legkülönbözőbb témákban csillogtatták meg tudásukat. A növényi eredetű töltőanyagok szerepe a hőszigetelésben éppúgy elnyerte a zsűri tetszését, mint a holstein tehenek szaporodásbiológia kérdései, vagy a gyógynövénytermesztés fásítással való kombinálása. Utóbbival kapcsolatban a díjazott, Zubay Péter, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának PhD hallgatója így mesélt az agrárszektor.hu-nak: "Az érdekelt, hogy növelhető-e a szántókon a fák aránya anélkül, hogy a termelés eredményét számottevően befolyásolnánk. Ez leginkább a gyógynövénytermesztésben tűnt reális lehetőségnek. Mintegy 15 fajt vizsgáltunk a bazsalikomtól kezdve a zamatos turbolyán át a konyhaköményig, amelyeknek csak egy része származik erdei élőközösségből, míg mások inkább a szárazabb gyepek növényei. Azt szeretnénk kideríteni, hogy a fák árnyékoló hatása, illetve azok az anyagcseretermékek, amelyek az egyes fajokból a földbe jutnak, milyen mértékben befolyásolják a növények fejlődését és hatóanyagtartalmát."

A hasonló díjak, pénzjutalmak erkölcsi támogatást is jelentenek az agrárium felé elkötelezett, ifjú nemzedék számára. Segítségükkel a példaként említett ötlet is kibontakozhat, szerencsés esetben beépülhet a jövő agrotechnológiájába.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?