A fiatalok finanszírozási igénye kiugróan magas

Agrárszektor
A gazdák jövedelmének mintegy 68%-át a támogatások adják, beruházásaikhoz rendszerint hitelre van szükségük. Az ágazat masszív tőkeigényét mutatja, hogy 634 milliárd forint hitelállomány áll mögötte. Induló vállalkozásként kezességvállalás mellett is nehéz megfizethető banki forráshoz jutni. Az Agrya a februárban bemutatott "Nemzeti minimum az agrár nemzedékváltásért" program kapcsán tartott sajtóbeszélgetést a fiatal gazdák finanszírozási gondjairól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"A mezőgazdaság a magyar GDP mintegy 4,5%-át adja, miközben a hitelállományból 16%-ban részesedik. Mintegy 17 ezer ügyfelünk van, ebből 9000 az egyéni gazda. Közülük 2720 a fiatal, kezdő vállalkozó, vagyis csaknem a harmaduk. Ezek a számok jól mutatják, hogy

a mezőgazdaságból élni, különösen induló vállalkozóként, átlagon felüli hiteligénnyel jár"

- érzékeltette a fiatalok helyzetét Herczegh András, az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a bankok egy része kerüli az induló vállalkozások finanszírozását, és szomorú az is, hogy éppen ebben a stabil, "jó adós" ágazatban követelik meg az uniós szabályok a bankgaranciát a támogatások megelőlegezéséhez.

Weisz Miklós, az Agrya társelnöke reményét fejezte ki, hogy 2020 után megváltozik ez a gyakorlat, és biztosítékmentesen juthatnak hozzá a vállalkozások az elnyert támogatások előlegéhez. Ez fontos lépés lenne, hiszen az építéssel járó, lassan megtérülő beruházásokhoz az önrőn kívül hitelre is szükségük van a gazdaságoknak, ami egy drága forrás, szemben a támogatási előleggel - főként, ha az utóbbi biztosítékmentesen igényelhető. A támogatások banki előfinanszírozása is egyfajta megoldás, de az leginkább a normatív támogatások esetében terjedt el.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, hogy megnehezíti az építési beruházásokat, például az állattartó telepek korszerűsítését, az a körülmény, hogy az építőanyagok és a kivitelezés az elmúlt évben rendkívül megdrágult, miközben a megítélt támogatási összeg nem változott. Vagyis a projekt összköltségéhez képest a támogatási hányad csökkent. Az uniós szabályok szerint a  vissza nem térítendő támogatásokhoz egyéb állami kedvezmények, például alacsonyabb kamatú hitelek, ingyenes kezességvállalás nem kapcsolhatók. Véleménye szerint a kiíráshoz képest lecsökkent támogatási hányad lehetőséget ad a különbözet pótlására felvett hitelek kedvezményes díjszabására.

Az államtitkár ismertette az eddig meghirdett vidékfejlesztési pályázati jogcímekben odaítélt összegeket, és azt, hogy ezekből mennyi jutott el kifejezetten a kezdő vállalkozásokhoz. "A 10 beruházási jogcímben összesen bő 209 millirád forintot kötöttek le a pályázók, ebből csaknem 37 milliárd forint jutott a fiataloknak. Minden hetedik támogatott fiatal, egészen pontosan 6706 támogatottból 995. A fiatalok induló támogatására szintén jutott 38 millliárd forint, de ebből 12 milliárd elment determinációra. A maradék 26 milliárd felét szerettük volna első körben szétosztani a legjobb pályázóknak, de legfeljebb 15 milliárdot.

Most a tavalyi jelentkezők mintegy 40%-a nyert, de 2022-ig még egy kiírásra biztosan számíthatnak a fiatalok"

- ígérte Kis Miklós Zsolt. A 2020 utáni Közös Agrárpolitikával kapcsolatban elmondta, hogy ideje azt is megvizsgálni, vajon az ötéves támogatási időszakot követően mennyien maradnak a szakmában, eléri-e a célját az induló támogatás. "40 ezer euró kevés a nulláról kezdéshez, de egy kezdő vállalkozás felfuttatásához is. Látjuk a hajlandóságot Brüsszelben arra, hogy ismét támogatható legyen a gazdaságátadás. A generációváltásnak ez lenne a legegyszerűbb és legészszerűbb módja."

Weisz Miklós hozzátette, ezzel kapcsolatban egy sor intézkedéssel a kormányzat is segítheti a nemzedékváltást. Könnyíteni lehet a szabályokon a földhöz jutás, az öröklési szabályozás, az adópolitika, a munkaerőpiac és a képzések terén is úgy, hogy "a fiatalok felé lejtsen a pálya". Kis Miklós Zsolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnökeként jegyezte meg, hogy ezekkel kapcsolatos javaslataikat már elkészítették a  kormány számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elmondta továbbá, hogy az uniós források kissé csökkenhetnek 2020 után, de a fiatalok továbbra is számathatnak rá, hogy a vidékfejlesztési és a közvetlen kifizetési pilléren belül is lesz a számukra dedikált pénz. Utóbbi esetben igyekszik elérni a magyar kormány, hogy az extrán támogatott "első hektárok" meghaladják a 90 hektárt. Kis Miklós Zsolt felhívta a bankok figyelmét arra, hogy ők is elkülöníthetnének a fiataloknak dedikált összegeket, alkothatnának speciálisan nekik szóló hitelprogramokat. Az ugyanis világosan látszik a számokból, hogy a földszűkén kívül a pénzszűke akadályozza leginkább a generációváltást az ágazatban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55