Felfüggesztették a brit minisztert, aki nyakon ragadott egy Greenpeace-aktivsitát (videó)

agrarszektor.hu
Az ázsiai ügyekért felelős brit miniszter oszlopnak lökött egy Greenpeace-aktivistát és ökogazdálkodót, majd a nyakánál fogva kivezette a teremből. A minisztert felfüggesztették, a nőnek nem lett komolyan baja. Az eset nagy felháborodást keltett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az incidens Philip Hammond brit pénzügyminiszter beszédén történt egy londoni vacsorán, a Mansion House-ban, a londoni polgármesteri hivatal épületében. A Greenpeace aktivistái a klímaügyekre akarták felhívni a figyelmet, szintén elegáns ruhákban, de "klímakatasztrófa"-felirattal mentek be a terembe, és megzavarták a minisztert azzal, hogy elkezdték felolvasni a saját beszédüket. 

Az egyik aktivista, Janet Barker is végigmasírozott az asztalok mellett a beszéd közben, ekkor ugrott fel az ázsiai ügyekért felelős miniszter, Mark Field az asztala mellől és egy oszlopnak nyomta, majd a nyakánál fogva vezette ki a nőt. Field később úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy fenyegetve érezte magát, ösztönösen cselekedett, és úgy sejtette, a tiltakozóknál fegyver van. 

Nem volt biztonsági ember a környéken és egy pillanatra azt hittem, fegyver van nála"

 - mondta az újságíróknak. Hozzátette: mélyen megbánta az esetet és bocsánatot kér. Az egészről készült videó is, amiből kiderül, hogy a miniszter nem bánt kesztyűs kézzel a nővel:

A tiltakozás célja az volt, hogy beszéljünk olyanokkal, akik a hatalomban vannak, bankárokkal, befektetőkkel, akik továbbra is a fosszilis energiahordozókban hisznek. Udvariasak voltunk, és megmondtuk mindenkinek, egy üzenetet szeretnénk átadni

 - mondta a BBC-nek az aktivista, akiről kiderült: egy wales-i biofarmon tenyészt nyulakat író férjével, ahol az áramot is a napelemek adják. Etikus üzleti modellben adják el a nyúlprémet. Janet Barker felhívta a figyelmet: a vacsorán 350 ember vett részt, a miniszter volt az egyetlen, aki így reagált. "Talán érdemes lenne önkontroll-órákat vennie" - jegyezte meg.

A gazdálkodó nem kíván feljelentést tenni a miniszter ellen. Az eset után a brit konzervatívok és munkáspártiak természetesen egymásnak estek, az egyik oldal a védelmébe vette, a másik lemondásra szólította fel a minisztert. Péntek délután a Downing Street szóvivője közölte, hogy az incidensről készült felvételt Theresa May miniszterelnök is látta, és nagyon aggasztónak tartotta. Ezért Mark Field miniszterségét felfüggesztik, amíg a vizsgálat tart - közölte a BBC-re hivatkozva a 444. A szóvivő ugyancsak közölte, hogy megvizsgálják, hogyan juthattak be az aktivisták a hivatalba szinte mindenfajta ellenőrzés nélkül.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?