Közeleg a húsvét: megkezdődött az ellenőrzés!

agrarszektor.hu
Megkezdődött a húsvét előtti fokozott élelmiszerellenőrzés Budapesten - jelentette be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfőn a Fővám téri Központi Vásárcsarnokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az államtitkár közölte: az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a húsvéti asztalra, amely gondot okozhat a fogyasztóknak. Ezért összehangolt, átfogó vizsgálatokat tartanak országszerte nemcsak a kereskedőknél, hanem az élelmiszer-előállítóknál és a raktárakban, az úgynevezett első betárolási helyeken is. Az ellenőrzések főként a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos árukra - sonkákra, más füstölt termékekre, tojásra, édességekre - terjednek ki.

A hatósági ellenőrök szabálytalanság esetén - bár nem ez az elsődleges cél az államtitkár szerint - büntetnek is. A büntetés mértéke 15 ezer forinttól akár 2 milliárd forintig is terjedhet. Az ellenőrzések a húsvéti ünnepekig tartanak - írja az MTI.

Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) megbízott elnöke arról beszélt: az ellenőrzéseket a szakemberek hatékonyan kívánják végezni, ezért nemcsak a kiskereskedőket, hanem az élelmiszergyártókat, sőt az úgynevezett elsődleges betárolási helyeket is ellenőrzik.

Emellett megállapodást kötött az MgSzH és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), hogy a feltárt szabálytalanságokat a különféle szakértők már annak felfedezéskor is együtt vizsgálhassák. Az MgSzH elnöke bízik abban, hogy nemcsak az élelmiszerbiztonságra, hanem a tiszta versenyfeltételek biztosítására is jótékony hatással lesz majd a közös hatósági ellenőrzés.

Az együttműködés fontosságát kiemelte Csákiné Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese is. A fogyasztóvédelmi szakemberek célja elsősorban a fogyasztók védelme lesz a megkárosítások különféle formáitól - tette hozzá.

Példaként említette, hogy az akciós áruknál az ellenőrök vizsgálják majd, hogy érvényesül-e ténylegesen a meghirdetett akciós ár. Továbbá nem tévesztik-e meg a fogyasztókat például úgy, hogy tejcsokiként árulnak édességet, amely nem az, hanem például csak a bevonó masszája az. Emellett szigorúan ellenőrzik a minőségmegőrzési határidőket is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?