Közeleg a húsvét: megkezdődött az ellenőrzés!

agrarszektor.hu
Megkezdődött a húsvét előtti fokozott élelmiszerellenőrzés Budapesten - jelentette be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfőn a Fővám téri Központi Vásárcsarnokban.

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Az államtitkár közölte: az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a húsvéti asztalra, amely gondot okozhat a fogyasztóknak. Ezért összehangolt, átfogó vizsgálatokat tartanak országszerte nemcsak a kereskedőknél, hanem az élelmiszer-előállítóknál és a raktárakban, az úgynevezett első betárolási helyeken is. Az ellenőrzések főként a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos árukra - sonkákra, más füstölt termékekre, tojásra, édességekre - terjednek ki.

A hatósági ellenőrök szabálytalanság esetén - bár nem ez az elsődleges cél az államtitkár szerint - büntetnek is. A büntetés mértéke 15 ezer forinttól akár 2 milliárd forintig is terjedhet. Az ellenőrzések a húsvéti ünnepekig tartanak - írja az MTI.

Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) megbízott elnöke arról beszélt: az ellenőrzéseket a szakemberek hatékonyan kívánják végezni, ezért nemcsak a kiskereskedőket, hanem az élelmiszergyártókat, sőt az úgynevezett elsődleges betárolási helyeket is ellenőrzik.

Emellett megállapodást kötött az MgSzH és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), hogy a feltárt szabálytalanságokat a különféle szakértők már annak felfedezéskor is együtt vizsgálhassák. Az MgSzH elnöke bízik abban, hogy nemcsak az élelmiszerbiztonságra, hanem a tiszta versenyfeltételek biztosítására is jótékony hatással lesz majd a közös hatósági ellenőrzés.

Az együttműködés fontosságát kiemelte Csákiné Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese is. A fogyasztóvédelmi szakemberek célja elsősorban a fogyasztók védelme lesz a megkárosítások különféle formáitól - tette hozzá.

Példaként említette, hogy az akciós áruknál az ellenőrök vizsgálják majd, hogy érvényesül-e ténylegesen a meghirdetett akciós ár. Továbbá nem tévesztik-e meg a fogyasztókat például úgy, hogy tejcsokiként árulnak édességet, amely nem az, hanem például csak a bevonó masszája az. Emellett szigorúan ellenőrzik a minőségmegőrzési határidőket is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?