2022. október 5. szerda Aurél

4 milliárd Ft a GMO-károsult gazdáknak

agrarszektor.hu
Szeptember 1-jén lépett hatályba az a kormányhatározat, melynek értelmében a GMO-szennyezett vetőmagok miatt károsult gazdák 360 ezer Ft/hektár kártérítést kapnak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A kormány 4 milliárd forintot különített el azon gazdák számára, akiknek gabonája a genetikailag módosított vetőmagok által szennyeződött, ez 360 ezer Ft "fix hektáronkénti kárfedező juttatást" jelent. A kártérítési igényeket szeptember 30-ig lehet benyújtani, a pénzt pedig legkésőbb december közepéig folyósítják.

A kormány szerint nemzetstratégiai érdek, hogy hazánk kitartson a GMO-mentesség ellen, ez az új Alaptörvényben is szerepel.
Kiemelkedő gazdasági előnynek tartják, hogy a magyar mezőgazdaság mindig is megkövetelte a szigorú minőségi előírásokat, így a mai napig a világ ötödik legjelentősebb vetőmag-exportőre tudott maradni, és ez a szigorú GMO-mentesség betartatásának is következménye.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2011.április 27-én a vetőmagoknál fokozott GMO ellenőrzésre adott utasítást. Július végéig a Mezőgazdasági Szakigazgatási hivatal (MgSzH) Növénytermesztési és Kertészeti igazgatósága 535 vizsgálatot végzett és a szakemberek 4 szója illetve 10 kukorica tételben találtak GMO szennyeződést. Ezeken a területeken minden esetben elrendelték a szennyezett gabona megsemmisítéséty - írja a kormány.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01