Agrárgarancia segíti az ágazat stabilizálódását

Agrárgarancia segíti az ágazat stabilizálódását (x)

PR
A mezőgazdaságnak az elmúlt időszakban több kihívással is szembe kellett néznie, és a megpróbáltatásoknak egyelőre nincs vége. Az ágazat rendkívül forrásigényes, a folyamatos működéshez és a nehézségek orvosolásához is pénzre van szükség. A finanszírozásban fontos szerepe van a támogató szervezetként működő Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványnak (AVHGA). Dr. Herczegh András ügyvezető igazgatót kérdeztük arról, hogy látja jelenleg az ágazatot, és milyen eszközökkel igyekeznek a gazdák helyzetét javítani.

Gyakran hallunk az agráriumot érintő problémákról. Milyen körülmények nehezítik a gazdák életét?

Tudjuk, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazat, hiszen a folyamatos élelmiszer-ellátást biztosítani kell. Kiemelt feladatunk, hogy a válságokkal szemben is ellenállóvá tegyük, amihez elengedhetetlen a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítése.  

A mezőgazdaságot az orosz-ukrán válság mellett a már-már folyamatosan felmerülő vis maior helyzetek is sújtják. A pandémiát követően sem lélegezhettek fel a gazdák, az orosz-ukrán konfliktus rég nem látott inflációt és kamatemelkedést generál.  A mezőgazdaságra is hatást gyakorol az inputanyag áremelkedése; a vetőmag, a műtrágya, az energiaárak emelkedése; a takarmányár növekedése, s tovább nehezítik az ágazat helyzetét. A természeti események komoly károkat okoznak, például a tavaszi fagykár, a nyár eleji jégkár és a történelmi léptékű aszály, amely az ország legnagyobb részét sújtotta. A búza esetében csaknem 25 százalékos a terméskiesés, a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült.

Milyen problémát jelent ez a finanszírozásban?

Az ágazat jelenleg veszteséges, nem termel profitot, miközben az egyre dráguló kamatszintek megfizetése újabb kihívást jelent. A gazdák többségének még rendelkezésére állnak takarmánykészletek, azonban a különböző negatív külső hatások miatt további forrásokra lesz szükségük annak érdekében, hogy tevékenységüket fennakadások nélkül végezhessék, és ezáltal biztosítani tudják a megfelelő mennyiségű és minőségű terméket.

A bankok jelenleg bizonytalanok, az ágazat hitelezése jelen helyeztben kockázatosabbá vált. Minden eddiginél nagyobb szükség van az alapítványra, hogy a gazdálkodók finanszírozása folyamatos legyen. Az elmúlt időszakban a bankok szívesen hitelezték az ágazatot, hiszen az agrárvállalkozások alapvetően jó adósok. A szektor folyamatosan növekvő hiteligénye, a korlátozottan rendelkezésre álló fedezetek, az agrárium külső kockázatai miatt szükség volt eddig is a hitelgaranciára. A kedvező banki hozzáállás fenntartása érdekében azonban tovább növeljük kockázatvállalási hajlandóságunkat.

Milyen eszközökkel segítheti a kezesség az ágazat helyreállását?

A kormány az ágazat stabilitása érdekében 2022 szeptemberétől hitelmoratóriumot hirdetett a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire, amely most az egyik legfőbb segítség a bajbajutott gazdálkodók számára. Továbbá államilag támogatott hitelkonstrukciók is rendelkezésre állnak, mint az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX és az Agrár Széchenyi Kártya MAX. A Krízis Agrárgarancia Program II. szakasza keretében is elérhető egy új, kedvezményes kezességvállalás a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az élelmiszer kis- és nagykereskedelem, illetve az agráriumhoz kötődő vállalkozások, őstermelők számára.

Az AVHGA támogató, nem profitorientált szervezetként arra törekszik, hogy kezességvállalása révén gyors és hatékony segítséget és támogatást nyújtson annak érdekében, hogy a szektor szereplői hitelfelvétellel átvészeljék ezt az időszakot. Az intézményi garancia a kockázatmegosztás fontos eszköze, amelyre nagy szükség van. A bank lényegesen kisebb kockázatot vállal, hiszen az AVHGA kezessége akár 80% is lehet. Az alapítvány mögött pedig az állam vállal biztosítékot akár 85%-ig. A kezességet kedvezményes díjon kaphatják a gazdák, amely a futamidő alatt végig fix, kiszámítható.

Milyen fejlődési lehetőséget lát a szektor előtt?

Az elmúlt évtizedben jövedelmező volt az ágazat. Nagy mennyiségű uniós forrás állt a gazdálkodók rendelkezésére, amelyet a legtöbben jól tudtak hasznosítani. Most látszik igazán, hogy azok jártak jól, akik a korábban elnyert támogatási összegekből fejleszteni tudtak. A technológia folyamatosan fejlődik, a lépést továbbra is tartani kell. A szélsőséges időjárás is arra ösztönöz, hogy nyissanak a vállalkozások az öntözés és a precíziós gazdálkodás, azaz a versenyképesség és a modernizáció felé.  A helyzet stabilizálódását követően ismét a fejlesztésekre kell helyezni a hangsúlyt, fontos, hogy a Vidékfejlesztési Program projektjeiből minél több meg is valósuljon. A jelenlegi problémák közepette sem szabad a fókuszt elveszteni, a kárenyhítés után követni kell az eddigi kitűzött célokat.  Ebben fontos szerepe lesz az új Vidékfejlesztési Programnak, amelyben 4265 milliárd forintnyi forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33