Itt a figyelmezetés: sokat bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el december végéig

Itt a figyelmezetés: sokat bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el december végéig

agrarszektor.hu
Már csak néhány hétig lehet bejelenteni az anyatehéntartás támogatáshoz kapcsolódó szaporítási eseményeket. Mint ismeretes, a 2022. évi Egységes Kérelem felületen benyújtott termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás (európai uniós), valamint az átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatás esetében a született borjakra vonatkozóan minden ilyen eseményt a vonatkozó támogatási év december 31. napjáig be kell jelenteni.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Egy nagyon fontos jogszabályváltozás előrébb hozta az anyatehéntartás támogatáshoz kapcsolódó szaporítási események bejelentési kötelezettségét a kérelmezők számára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági (Nébih) a háremszerű és szabad pároztatás bejelentését 2022. december hónapban befogadja abban az esetben is, ha a bejelentés időpontjában még nem telt le az érintett időszak, tehát a bizonylaton szerepelhet a december 31. nap is, mint záró dátum. Ez a lehetőség kizárólag 2022. december 1-31. között áll fenn, a továbbiakban csak lezárt időszakot lehetséges bejelenteni - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A két támogatási jogcímnél a támogatás elnyeréséhez a gazdálkodók kötelesek a szaporítási eseményekre vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni a Nébih Termékenyítési Rendszerébe (TER). Ezt vagy papír alapon, vagy pedig weben keresztül tudják megvalósítani. Ezen az oldalon elérhetők a letölthető papír alapú bizonylatok (2201 Termékenyítési napló, 2204 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lapja, 2210 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő és módosító lapja) és kitöltési útmutatóik. Az embrió átültetések bejelentését csak arra jogosult, a Nébih embrió alrendszeréhez hozzáféréssel rendelkező szakember tudja elvégezni, aki egyébként magát a tevékenységet is végezte. A szigorú számadású bizonylatnak minősülő termékenyítési jegyet a mesterséges termékenyítésekről a Nébih-nél regisztrált inszeminátorok állítják ki, akik az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft-től szerzik be a sorszámozott tömböket. Papír alapon az alábbi címre kell a bizonylatokat beküldeni: Nébih-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397.

Az Agrárkamara minden gazdálkodó számára javasolja a Nébih által biztosított webes bizonylatrögzítő felületek használatát, amelyet az érintett tenyészet tartója - magánszemélyként saját jogon, vagy magánszemély meghatalmazottja, cégek esetében kizárólag a meghatalmazott magánszemély - ügyfélkapun keresztül elektronikusan érhet el erről az oldalról indulva. A Nébih által közzétett információk az alábbi linken érhetők el.

A NAK arra is felhívta minden termeléshez kötött anyatehén tartás és átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatást igénylő gazdálkodó figyelmét, hogy az előző évekkel ellentétben a 2022 évi egységes kérelemhez kapcsolódóan már nem küld a termékenyítések, pároztatások hiánya esetén hiánypótlást a Magyar Államkincstár a támogatást igénylő számára. A Nébih által átadott szaporítási események alapján végleges döntés meghozatalára kerül sor, amely minden olyan elléssel rendelkező egyedet kizár a támogatásból, amely esetében nem történt meg a szakszerű apaállat használat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 28. 06:03